Logo boxmeersweekblad.nl


Ine Linssen begeleidt cliënt bij het Studiekeuze Talenten Spel. "De sleutel naar een succesvolle studiekeuze is weten wie je bent. Dankzij dit spel krijg je als deelnemer een goed beeld van je talenten, ambities en de opleiding of baan die daar het beste bij past."
Ine Linssen begeleidt cliënt bij het Studiekeuze Talenten Spel. "De sleutel naar een succesvolle studiekeuze is weten wie je bent. Dankzij dit spel krijg je als deelnemer een goed beeld van je talenten, ambities en de opleiding of baan die daar het beste bij past." (Foto: Tom Oosthout)

Studiekeuze is geen last-minutewerk

  Zakelijk

Maashees is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt als het om een Academie gaat. Toch is hier sinds begin 2016 de StudieKeuze Academie van Ine Linssen gevestigd. Zij begeleidt leerlingen uit het voortgezet onderwijs bij het kiezen van een profiel of studie. Als geen ander ervaart zij waarom leerlingen vaak zoveel moeite hebben met kiezen.

Door Frans de Koning

Maashees - Ine: "Er is voor studenten een enorm aanbod aan opleidingen en studies waar ze uit kunnen kiezen, en hoe weet je wat echt bij jou past? Je moet ook in staat zijn om door de mooie presentaties van opleidingsinstituten heen te prikken. En hoe weet je welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van banen en beroepen in de toekomst?"

"Leerlingen leggen zich soms een grote druk op vanuit de gedachte dat ze in een keer goed moeten kiezen voor de rest van hun leven. En die druk wordt alleen maar groter, als ze al een keer verkeerd gekozen hebben. De helft van de stoppers op HBO en Universiteit geeft aan zich niet goed georiënteerd te hebben."

Vroeg kiezen loont

Ik wil de jongeren op het hart drukken dat de meeste winst te behalen valt in een vroege oriëntatie in het studiejaar voorafgaand aan het eindexamen. Ga het gesprek over je keuze aan met de decaan, ouders en je omgeving. Maar er is nog een belangrijke reden om op tijd te starten met de oriëntatie: voor opleidingen met een numerus fixus moet je je al vóór 15 januari aanmelden. Kom je er pas later achter dat zo'n opleiding echt bij je past, dan vis je achter het net en moet je gaan voor een tweede keus. Als je hier al goed over nagedacht hebt, hoef je je over de deadline geen zorgen meer te maken."

"Als jongeren er echt niet uitkomen, kunnen ze zich ook tot mij wenden. Ik werk met het Jong Talenten Spel, waardoor jongeren zichzelf goed leren kennen. Als je niet weet hoe je in elkaar steekt, kun je moeilijk beoordelen of een studie bij je past. De sleutel naar een succesvolle studiekeuze is weten wie je bent. Dankzij dit spel krijg je als deelnemer een goed beeld van je talenten, ambities en de opleiding of baan die daar het beste bij past. En daar blijft het niet bij. Ik stel ook een duidelijk en concreet actieplan op en blijf leerlingen volgen en begeleiden in de fase hierna bij het bezoeken van Open Dagen en meeloopdagen."

"Kijkend naar mijn eigen loopbaan, zou ik met het inzicht van het Jong Talenten Spel waarschijnlijk eerder bij mijn uiteindelijke keuze uitgekomen zijn. Vanwege een goed cijfermatig inzicht ben ik Fiscale Economie gaan studeren. Ik kwam er echter steeds meer achter, dat het begeleiden van mensen en met name jongeren veel dichter bij mij staat.

studiekeuzeacademie.nl

Reageer als eerste
Meer berichten