Logo boxmeersweekblad.nl


Eeuwenlang hebben de Romeinen deze belangrijke weg gebruikt. Hij was voor een groot deel te reconstrueren.
Eeuwenlang hebben de Romeinen deze belangrijke weg gebruikt. Hij was voor een groot deel te reconstrueren.

Nieuwe fietsroute Romeinse Weg verrijst in het Land van Cuijk

  Toerisme

Ze zijn niet onopgemerkt gebleven: de Romeinse helmen die op diverse straten in het Land van Cuijk op magische wijze op het asfalt verrezen. Diverse theorieën staken de kop op: vandalisme, hekserij, een rare grap. Maar nee, ze zijn onderdeel van een nieuwe interactieve fietsroute in het Land van Cuijk.

Land van Cuijk - De gemeenten Cuijk en Boxmeer zijn trots op hun rijke geschiedenis. De Romeinen hadden een verkeersroute die van Tongeren en Maastricht naar Nijmegen liep langs de Maas.
In de Romeinse tijd waren dat de belangrijkste steden in onze streken. Eeuwenlang hebben de Romeinen deze weg gebruikt.

Gereconstrueerd

Na ongekend veel onderzoek is de weg voor een groot deel te reconstrueren. Na archeologische vondsten als de stenen brug bij Cuijk is de weg voor historici verrezen uit de geschiedenis. De Gemeenten vonden dit zo bijzonder dat zij graag aan iedereen wilde tonen hoe deze weg gelopen heeft. Vandaar dat er nu een fietsroute is uitgezet langs de Romeinse weg.

De route volgt de fietsknooppunten die door genummerde borden zijn aangegeven. Daar waar de Romeinse vaandels, informatieborden en Romeinse helmen in het wegdek zijn aangebracht, fietst u dus daadwerkelijk op de oorspronkelijke Romeinse weg en komt u de sporen tegen die de Romeinen hebben achter gelaten. Waar de route afwijkt van het Romeinse tracé, komt u door het landschap van de eeuwenoude Maasheggen.

Voetsporen van de keizer

De fietsroute heet de Via Valentiniana, naar de Romeinse keizer Valentinianus. Hij investeerde veel in de infrastructuur en bracht voor een korte periode weer rust in het Romeinse Rijk. Zeer hoogstwaarschijnlijk heeft Valentinianus in 368 na Chr. in eigen persoon Ceuclum (Cuijk) bezocht om zijn werk te inspecteren. Deelnemers treden dus in de voetsporen van de keizer.

De gehele fietsroute is 31,34 kilometer en kent tien rustpunten tussen Katwijk en Vierlingsbeek. Waaronder 'Begraven langs de Romeinse weg' waar men resten van de grafvelden heeft gevonden. Ook 'Ceasar en de Maasheggen' is een bijzonder rustpunt waar men meer te weten kan komen over de geduchte tegenstander. De fietsroute is leuk voor toeristen, maar zeer zeker ook voor inwoners van het Land van Cuijk zelf.

Samenwerking

Deze Romeinse weg tussen Cuijk en Boxmeer is in samenwerking met Provincie Noord Brabant, Gemeente Cuijk en Gemeente Boxmeer tot stand gekomen. Een routekaart kan men downloaden en uitprinten via de website:

www.romeinseweg.nl

Reageer als eerste
Meer berichten