Arianne Pruisscher won bij de vrouwen de Oploose ronde. Ellen McDermott  werd tweede, Marieke van Witzenburg derde. (foto Bas Delhij)
Arianne Pruisscher won bij de vrouwen de Oploose ronde. Ellen McDermott werd tweede, Marieke van Witzenburg derde. (foto Bas Delhij) (Foto: )

Coen Vermeltfoort wint Gouden Helm

  Sport

De in Heeswijk geboren Coen Vermeltfoort won zondag in Oploo de Gouden Helmtrofee. Bij de vrouwen was Arianna Pruisscher uit Sittard de sterkste, Bram Maassen (van Inkstation Boxmeer) won de Funklasse.

door onze redactie

 Voor de Elite/Belofte/Amateur-renners zou de wind een rol van betekenis gaan spelen. In de eerste ronde werd het ruim honderd renners tellende peloton al op een lint getrokken en waren er door de stevige wind diverse breuken in de groep. Afzien voor de renners, prachtig om te zien voor de liefhebbers aan de kant. Voorin de koers hadden elf mannen elkaar gevonden, met daarbij de sterk rijdende Koen Wulterkens uit Boxmeer, vorige week nog winnaar in Heeswijk Dinther. Op ruim een halve minuut volgde het peloton met daarin Xavier Poels uit Oeffelt, die uiteindelijk op de 15e plek zou finishen. Het peloton zou niet meer terug keren bij de koplopers.


Achter de grote groep volgden nog drie groepen, de ravage door de wind was compleet. In de kopgroep begon het kat en muis-spel pas diep in de finale. In de laatste ronde was er alles-of-niets poging van Alex Molenaar, die in de laatste honderden meters gezelschap kreeg van Coen Vermeltfoort, al twee keer eerder winnaar in Oploo. Het was uiteindelijk de rappe Vermeltfoort die in de sprint de wedstrijd naar zijn hand zette, voor Molenaar. Het was Luuc Bugter die de sprint om de derde plaats won. Door materiaalpech in de laatste ronde kon Koen Wulterkens, ondanks een sterke wedstrijd, niet meedoen voor een korte klassering, hij werd 11e.
Bij de Elite/Belofte/Amateurvrouwen ruim 60 rensters aan het vertrek. Al wat meer wind dan 's ochtends bij de Funklasse. Nadat één renster, Esmée Peperkamp, enkele rondes alleen voor het peloton had gereden, werd ze bijgehaald door een groep van zeven rensters. Nog één renster, Anneleen Bosma, kon de sprong van het peloton naar de kopgroep maken.


Dat de omstandigheden lastig waren bleek wel uit het feit dat het peloton langzaam maar zeker uitdunde. De kopgroep bleef samen en gingen ze sprinten voor de overwinning. Uiteindelijk was het Arianna Pruisscher uit Sittard die won. Zij kreeg Ellen McDermott (tweede) en Marieke van Witzenburg (derde) mee op het podium. Er waren ruim dertig regionale renners afgekomen op de funklasseronde, een koers voor niet-licentiehouders. In de derde ronde lukte het vijf renners om los te komen van het peloton. Door goed samen te werken konden zij hun voorsprong uitbouwen naar ruim 40 seconden. Vanuit het peloton werd er nog wel aangevallen, maar deze pogingen liepen op niets uit. In de eindsprint was het Bram Maassen die het haalde voor Sjon van Katwijk uit Gennep en Carlo Hendriks uit Boxmeer. Net naast het podium vielen Giel Nabben en Rik van Aaken. In de strijd om het Kampioenschap van Oploo was het Ralf Dinnesen die zijn wiel eerder over de streep kon drukken dan Niels Hubers. Op de derde plaats eindigde Mart Kuijpers.

Meer berichten