Wout Poels heeft de volle aandacht van journalisten tijdens Daags na de Tour in Boxmeer. (foto: DndT)
Wout Poels heeft de volle aandacht van journalisten tijdens Daags na de Tour in Boxmeer. (foto: DndT)

NK journalisten unicum bij profronde

  Sport

Voor de eerste keer wordt tijdens Daags na de Tour het Nederlands kampioenschap voor journalisten verreden. Hoeveel mediavertegenwoordigers maandag 29 juli in Boxmeer op jacht gaan naar de rood-wit-blauw truien, is nog niet bekend. Wel dat ze die dag om 14.45 uur starten en 40 kilometer onder de wielen wegtrappen.

door onze redactie

Het nationaal kampioenschap komt in de plaats van de nieuwelingen waarin geen regionale renners meer zijn vertegenwoordigd. Ook dit jaar krijgen de vrouwen weer de aandacht die ze verdienen tijdens Daags na de Tour. Voor het tweede jaar op rij rijden ze hun wedstrijd achter derny's, speciale brommers die als gangmakers dienen. De opzet is om evenals voorgaande jaren de vrouwentop van de Nederlandse wielersport naar Boxmeer te halen.

Dat wordt gekozen voor een dernykoers heeft alles te maken met Duizel, waar al meer dan zestig jaar een wedstrijd voor wielrensters is. De KNWU wil dat in Nederland op één dag maar één vrouwenkoers voor profs wordt gehouden. Omdat Duizel dat al langer doet dan Boxmeer, heeft die organisatie de oudste rechten. Wel mogen op dezelfde dag rensters op uitnodiging buiten Duizel hun wedstrijdrondjes fietsen. Van die mogelijkheid maakt Daags na de Tour dit jaar weer gebruik met een dernywedstrijd waar twaalf rensters voor worden uitgenodigd.

"We willen per se elk jaar de beste vrouwen van Nederland in Boxmeer laten starten", zegt rondebaas Pierre Hermans. "Dat verdienen ze ook en we weten dat ze hier allemaal graag naartoe komen." Volgend jaar valt de Ronde van Duizel op een andere datum dan Daags na de Tour, dat in 2020 al op 20 juli valt. De Boxmeerse ronde van dit jaar begint 13.00 uur met de junioren/amateurs/sportklasse-categorie. Na de journalisten is het de beurt aan de bedrijvenronde, daarna de vrouwenronde, de profs sluiten om 20.00 uur af. Evenals de voorgaande jaren is er zowel voor de vrouwen- als mannen-profs een speciale meet en greet met het publiek. De reclamekaravaan trekt traditiegetrouw vlak voor de start van de profs over het parcours.

Meer berichten