Johan van Arendonk was nauw betrokken bij de totstandkoming van het project met de Bill & Melinda Gatesfoundation. (foto: Tom  Oosthout)
Johan van Arendonk was nauw betrokken bij de totstandkoming van het project met de Bill & Melinda Gatesfoundation. (foto: Tom Oosthout)

Hendrix Genetics helpt boeren Afrika

  Sport

Begin jaren '90 van de vorige eeuw besloot Thijs Hendrix, geboren en getogen op de arme zandgronden in de Peel bij Ospel, het hoofdkantoor van zijn pluimveefokkerij in Boxmeer te vestigen. Hij kon toen niet vermoeden dat het bedrijf, waar hij de grondlegger van was, in 2018 meer dan 3000 werknemers zou tellen en dat dat bedrijf gesteund zou worden door de Bill & Melinda Gates Foundation om een robuuste kip te ontwikkelen voor arme Afrikaanse boeren; een kip, die opgewassen is tegen omstandigheden van landen onder de Sahel.

door Frans de Koning

Hoofd Onderzoek en Ontwikkeling Johan van Arendonk is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het project met de Bill & Melinda Gatesfoundation. Hij zit nu drie jaar op deze post en was de vijftien jaar daarvoor hoogleraar Fokkerij en Genetica in Wageningen. Ook toen was hij al betrokken bij een ander kippenproject in Afrika van de foundation. "Die foundation heeft gezien dat pluimvee een belangrijk middel van bestaan is voor de arme Afrikaanse boer", zegt hij. "Die kleine boer begint met kippen en als het wat beter gaat, heeft hij naast kippen ook een geit en daarna mogelijk ook runderen. Vanuit deze gedachtegang zijn in een aantal landen, waaronder Ethiopië, grootschalige projecten opgezet, waarin ze die kleine boeren toegang geven tot verbeterde kippenrassen. Het moet daarbij in ieder geval gaan om bruine kippen in verband met het gevaar voor roofvogels. Een van die rassen die daaraan goed voldoet, is Sasso, een dochteronderneming van Hendrix Genetics. De lokale, traditionele kip produceerde niet veel eieren. Dat verandert drastisch door de introductie van bijvoorbeeld een kip van Sasso. De boeren kunnen met hun eieren en vlees naar de markt, hun kinderen kunnen gevoed naar school en er wordt geld verdiend om uit te breiden."

Van Arendonk vervolgt: "De vraag van de Bill &Melinda Gatesfoundation aan ons was eigenlijk drieledig: Er is weliswaar al een kippenras, dat aan een aantal eisen voldoet, maar kunnen jullie daar nog iets aan verbeteren? Daarnaast de vraag of wij het systeem van levering van ouderdieren bestendig kunnen maken, zodat het systeem niet in gevaar komt bij een uitbraak van bijvoorbeeld vogelgriep. Bovendien was de vraag om mee te denken en bij te dragen aan een verdere uitbouw van het systeem, waardoor meer kleine boeren in meerdere landen geholpen kunnen worden." Getwijfeld werd er niet: "Wij hebben 'ja' gezegd op die vragen. De Foundation heeft ons gesteund met een bedrag van 9 miljoen dollar, waar wij als onderneming een gelijk bedrag tegenover hebben gezet. In de aanloop van het project zullen de kosten hoger zijn dan de opbrengsten, maar wij vertrouwen erop, dat we het in een periode van vijf jaar winstgevend kunnen krijgen. Dit project past goed bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld. Wij willen de kleine boer in Afrika niet links laten liggen."

Meer berichten