Oud-zaalvoetbalinternational Frank Brands ontving een haasje van de KNVB. (foto: Henk Lammen)
Oud-zaalvoetbalinternational Frank Brands ontving een haasje van de KNVB. (foto: Henk Lammen) (Foto: )

Haasje Nederlandse voetbalbond voor Frank Brands uit Overloon

  Sport

Een maand geleden werd Frank Brands in Sittard verrast met een haasje van de Nederlandse voetbalbond. De KNVB maakt op dit moment een inhaalslag, want ook alle zaalvoetbalinternationals krijgen nu na hun Oranjedebuut het bekende haasje. De 37-jarige Overloner is trots op de erkenning, "Het is toch leuk als de kinderen zeggen 'papa, je hebt in het Nederlands team gespeeld'. Voor hen is dat toch iets magisch", lacht hij.

Door Henk Lammen

In april 2003 maakte hij zijn debuut in Oranje in een duel met Slowakije. Brands werd vervolgens benaderd om bij Bunga Melati eredivisie te komen spelen. Een verzoek dat hij afsloeg. "Het voelde niet goed, maar betekende eveneens dat ik niet meer in aanmerking kwam voor Oranje. Pas toen ik de overstap maakte naar LZV, dat wel in de eredivisie uitkwam, kwam ik weer in beeld. Marino Pusic, de huidige trainer van FC Twente, was coach. Een fantastische man." Hij loopt naar boven om zijn verleden in Oranje tastbaar te maken. Brands komt terug met een fraai ingelijst Oranjeshirt. Krantenknipsels herinneren eveneens aan de hoogtepunten. Natuurlijk is hij trots. "Spelen in het Nederlands team is sportief gezien het hoogst haalbare dat je mee kunt maken. Dat vergeet je nooit."

Deelname aan het EK in 2005 in Ostrava (Tsjechië, red.) was zijn absolute hoogtepunt. "Ik had de kwalificatie niet meegemaakt en heb tijdens dat toernooi ook geen speelminuten gemaakt. Dat maakt niks uit. Je beleeft de hele sfeer intens. Wedstrijden tegen de echte top van Europa, onvergetelijk." Hij koestert de herinneringen als actieve speler. Medio 2006 stopte hij bij Oranje na dertien officiële interlands en nog een handvol oefenwedstrijden. Brands verlegt langzaam maar zeker zijn werkterrein van op het veld naar langs de lijn.

Hij is nu trainer van het vrouwenteam van SSS'18 uit zijn woonplaats Overloon. Als coach vierde hij samen met Venraynaar Jos van Gerven Europese triomfen bij de Duitse topclub Hamburger Panthers. Daarnaast heeft Brands zijn eigen voetbalschool TOF in Overloon. Zijn ambities liggen hoog, de passie voor zaalvoetbal drijft hem. "Ik probeer op een zo hoog mogelijk niveau weer aan de slag te gaan. Als er iets moois op mijn pad komt, hap ik graag toe."

Meer berichten