Het podium van de Nieuwelingen. Daags na de Tour ging op het gebied van prestatie vorige week maandag alle kanten op.
Het podium van de Nieuwelingen. Daags na de Tour ging op het gebied van prestatie vorige week maandag alle kanten op. (Foto: Redactie)

Zege Jochems kleurt Daags na de Tour

  Sport

Jody Jochems als terechte winnaar bij de Nieuwelingen, gemixte gevoelens bij de amateurs en junioren en Hugo Heijnen die superieur de winst in de Bedrijvenbokaal pakte. Daags na de Tour ging op het gebied van prestatie vorige week maandag alle kanten op.

Door Sander Berends

Boxmeer - Hij ging op het trapje zitten van de jurybus. Vader Frank, in de jaren tachtig twee keer derde in Boxmeer, reikte snel een bidon aan. Jody Jochems zat na zijn overwinning bij de Nieuwelingen kapot. "Maar er is niets mooiers dan om hier te winnen", vertelt de dan nog 15-jarige renner uit Sint Anthonis. "Mijn mooiste zege ooit."

'Ik durfde niet'

Jochems fietste halverwege de wedstrijd in zijn eentje van het peloton naar de drie koplopers toe. In de eindsprint, zonder de afgehaakte Noah van Putten, klopte hij de Maleisiër Mohammad Justin Nagel en Daan Brouwer. Maar zo nipt dat niemand zijn handen in de lucht stak. "Ik durfde niet. In andere wedstrijden zie je wel eens dat juist een ander heeft gewonnen. Normaal sprint ik niet eens mee, maar nu wilde ik zo graag winnen. Er zijn hier altijd veel mensen en veel bekenden", aldus de renner van WV Schijndel, die bekend staat als tijdrijder en klimmer.

Klasgenoten en familie

De sprong naar de leiders was geen bewuste actie. "Ik reed op kop van het peloton. Toen ik achterom keek, had ik een gat. In de laatste ronde probeerde ik nog weg te rijden van de twee, maar dat lukte niet."

Guus van Schipstal eindigde als negende. "Mijn doel was top tien." In de slotfase demarreerde de 16-jarige renner uit Wanroij met Stijn Hanegraaf uit het peloton. "De eerste twintig kilometer deed ik bewust niets. Meefietsen om krachten te sparen. Op het einde wilde ik nog wat laten zien. Op de tribune zaten klasgenoten en familieleden. Toen ik hen hoorde juichen, wist ik zeker dat ik voor het peloton wilde blijven."

Opgeblazen

Bij de gecombineerde Amateurs, Sportklasse en Junioren eindigde Edwin Arts uit Overloon, die al enkele jaren in Helmond woont, derde. Koen Wulterkens uit Boxmeer werd negende en junior Dennis Willems 21e. "Als tweede junior. Ik ben tevreden. In de eerste ronden reden er al vier weg. In een wanhoopspoging ben ik met twee jongens in de achtervolging gegaan, maar ik blies mezelf op. Er werd vandaag ook ontzettend hard gereden."

Bob Janssen uit Vianen zag zijn debuut al vroeg mislukken. "In de eerste ronde kneep een jongen voor me bij de rotonde in zijn achterrem en ging onderuit. Ik werd gelanceerd. Hoe ik het deed, weet ik niet. Maar ik landde op mijn beide schoenen en ving mijn fiets uit de lucht weer op. Ik had gelukkig geen lichamelijke of materiële schade, maar ik moest met een achterstand achter het peloton aan. Ik kwam met twee andere jongens te zitten, maar zij reden niet door." Janssen blijft echter nuchter onder de tegenvaller. "Volgend jaar weer een nieuwe kans."

Meer berichten