Denise de Vlam helpt Loek Smeets een handje op de brug die in de nieuwe turnhal boven de valkuil staat. Het raam geeft uitzicht op de Rochusrotonde. (foto: Tom Oosthout)
Denise de Vlam helpt Loek Smeets een handje op de brug die in de nieuwe turnhal boven de valkuil staat. Het raam geeft uitzicht op de Rochusrotonde. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Eindelijk, daar is ie, de valkuil

  Sport

Het heeft zo'n veertien jaar veel overleg, gesoebat, hoopvolle berichten en teleurstellingen gekost. Maar dan heb je ook wat. Gymnastiekvereniging De Meere heeft binnen afzienbare tijd de beschikking over een eigen trainingshal. De nieuwe turnzaal op het Boxmeerse sportcomplex het Hoogkoor is een eyecatcher van formaat. Iedereen heeft er wel een mening over. 'En weet je wat', zegt het De Meere-bestuur, 'we huren voorlopig de complete hal voor 24 uur en 7 dagen in de week.'

door Henk Baltussen

Ze voelen zich als kinderen in een snoepwinkel, in een speeltuin liever gezegd, als Denise de Vlam en Loek Smeets de naar 'nieuw' ruikend zaal binnenstappen, de turnhal waar ze al zo lang naar uitkijken. Grootste blikvanger in de compleet met dikke matten gestoffeerde vloer, is de enorme valkuil die over de hele breedte in de vloer van de hal is aangelegd. De vele honderden, misschien wel duizenden schuimblokken vormen een bijzondere aanblik: een ballenbak zoals bij de Ikea, waarbij de ballen vervangen zijn door rechthoekig wit schuim. Om de val van de turnsters te kunnen breken.

Schuimberg
"Kinderen zien dit ook als een speeltuin", zegt De Vlam om zich vervolgens met een aanloop in de schuimberg te storten. Smeets volgt even later haar voorbeeld. Het is voor de eerste keer dat ze zich in Boxmeer in zo'n valkuil kunnen onderdompelen. De sportzaal bij het Elzendaalcollege, die De Meere vele tientallen jaren gebruikte als trainingshal, ontbeerde zo'n 'zachte kuil', om op gedegen en veilige wijze sprongen, salto's en andere turncapriolen te kunnen oefenen. "Dat was een groot gemis voor De Meere", stelt De Vlam die turnde bij De Meere en later vele jaren de trainingen bij vooral de wedstrijdturnsters verzorgde. "Je mag gerust zeggen dat we als club vastliepen op het ontbreken van zo'n kuil."

Struikelblok
De Boxmeerse zit met Smeets in het De Meere-bestuur waarin ze de accommodatiewerkgroep vertegenwoordigen. Net als De Vlam heeft ook Smeets, woonachtig in Groeningen, een turnachtergrond. Hij begon ooit bij ODI in Ottersum en heeft het turnvirus doorgegeven aan zijn twee kinderen.
Zo'n veertien jaar was De Meere in overleg met de gemeente Boxmeer over een nieuwe trainingshal. De Elzendaalzaal was niet geschikt voor de in 1977 opgerichte club die ondanks de trainingsbeperkingen door al die jaren heen steevast honderden leden telde. Grootste struikelblok was het elke dag weer opbouwen en afbreken van de turntoestellen. Dat vergde niet alleen veel inzet van de ouders, de spullen sleten harder dan normaal. De al eerder genoemde valkuil ontbrak, een fatsoenlijke aanloop voor de pegasus was er niet en de club ontbeerde een wedstrijdmat van twaalf bij twaalf meter. Door de beperkte opslagruimte kon De Meere ook geen gebruik maken van dikkere, veiligere matten. Niet zelden trainden de wedstrijdturnsters buiten de deur, zoals in Helmond, Venray en in het Midden-Limburgse Echt. Al die problemen zijn nu in één klap opgelost.

Op en top veilge zaal
Zo'n veertien locaties in Boxmeer, Oeffelt en Sambeek kwamen in de achterliggende jaren in beeld voor een turnhal. Zoals bij de voormalige technische school aan de dr. Peelenstraat, bij basisschool De Canadas, op Sterckwijck, de sporthal aan de Sportlaan, bij de Sambeekse en Oeffeltse sportzalen, er was ooit sprake van een ballonhal en samen bouwen met de nieuwe Albert Heijn was een optie. In 2016 hakte het gemeentebestuur de knoop door: sporthal en zwembad het Hoogkoor krijgen een totale facelift en gezelschap van een hagelnieuwe, ruim twee miljoen euro kostende turnhal.
"Telkens als ik langs de nieuwe hal kom, en dat is vaak, moet ik me in mijn arm knijpen", lacht De Vlam van oor tot oor. "Ik kan het nog steeds geloven dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Eindelijk hebben we een eigen thuishonk. Zo'n op en top veilige zaal geeft een bepaalde rust, er hangen zelfs tv-schermen in de kantine van het Hoogkoor om de trainingen te volgen. Het geeft je een kick, het is uitdagend. Eindelijk kan de club zich verder ontwikkelen." Smeets en De Vlam zijn ervan overtuigd dat het ledenaantal en het niveau gaan stijgen. "Je merkt nu al een nieuwe dynamiek", zegt Smeets. "We krijgen bijvoorbeeld aanmeldingen uit andere dorpen."

Exploitatie
Dat de turnclub lef heeft is af te lezen aan het besluit om de complete hal 24/7 zelf te gaan huren. "We gaan de hele exploitatie van de hal doen", legt Smeets uit. "Op die manier kunnen we de eigen trainingstijden zoals we die in het Elzendaal hadden, weer inplannen. De Meere traint alle werkdagen vanaf grofweg 16.00 uur. En op zaterdag, zondag kan erbij komen. Maar we hebben al aanvragen gehad van een Boxmeerse basisschool en van de middelbare scholen Elzendaal en Metameer. Ook de cheerleaders van Partisans Athletics uit Boxmeer en de turnverenigingen uit Cuijk, Ottersum en Venray hebben al aangeklopt."

Stalen veren
In de hal staan twee pegasussen, drie evenwichtsbalken, twee bruggen, een rekstok, ringen, een vrije oefeningmat op stalen veren en een in de vloer verzonken trampolinebaan. De hal is ingericht voor turnsters. "Een wens is dat ook jongens hier in de toekomst terechtkunnen", zegt Smeets. "Die specifieke toestellen voor jongens kunnen ingepast worden. Ook de basisvoorzieningen voor scholen zijn er."
De Meere met ruim driehonderd leden biedt gymnastiek aan voor peuters, kleuters, senioren en g-sporters, heeft dansgroepen in huis en turnsters van allerlei niveau's. De Vlam: "Alleen de jongsten blijven gymmen in de Elzendaalzaal, ook de g-sporters hebben een eigen locatie." Over de exploitatie maakt Smeets zich geen zorgen. "Met de verhuur van de zaal hebben we een verdienmodel, de contributie is wat verhoogd en we gaan het sponsorbeleid verbeteren. Oh ja, schoenen zijn verboden in de hal. Dat wordt nog wel een dingetje. Hahaha."

Meer berichten