Giro-winnaar Tom Dumoulin was vorig jaar één van de toppers in Boxmeer. Publiek en pers waren massaal toegestroomd naar het nieuwe meet-en-greetpodium waar hij werd gehuldigd. (foto: Peer van Rooij)
Giro-winnaar Tom Dumoulin was vorig jaar één van de toppers in Boxmeer. Publiek en pers waren massaal toegestroomd naar het nieuwe meet-en-greetpodium waar hij werd gehuldigd. (foto: Peer van Rooij)

Daags na de Tour borduurt voort op succesformule

  Sport

De 44ste Daags na de Tour op maandag 30 juli borduurt voort op de succesvolle uitgave van vorig jaar. Natuurlijk dendert er weer een profpeloton met aansprekende namen van (Tour)renners door de Boxmeerse straten, de vrouwen en de bedrijvenronde krijgen weer een prominente plek in het programma.

Door Henk Baltussen

De meet en greet nieuwe stijl met de profrenners en -rensters samen met het pubiek, zoals dat vorig jaar voor het eerst gestalte kreeg, krijgt eveneens een vervolg. Want de presentatie van de wielrenners op een speciaal podium bij de Rochusrotonde was een enorm succes. Daags na de Tour-voorzitter Pierre Hermans kan dat alleen maar volmondig beamen. "Ongelooflijk hoeveel publiek daar stond. En niet alleen de mannelijke profs, ook de vrouwen kregen heel veel extra belangstelling. De massaal opgekomen media maakten dankbaar gebruik van het extra buitenkansje om de renners te zien en te spreken. Natuurlijk gaan we hiermee door."

De elite-wielrensters rijden dit jaar geen criterium, maar een dernykoers. Dat wil zeggen dat op 30 juli zo'n twaalf rensters en evenzoveel motoren in Boxmeer aan het vertrek staan. "We kunnen in Boxmeer geen vrouwencriterium organiseren als op dezelfde dag ook in Duizel een wielerronde is", legt Daags na de Tour-bestuurder Jan van de Heuvel uit. "Eens in de zoveel jaar komt het voor dat de ronden van Duizel en Boxmeer op dezelfde datum vallen. Omdat Duizel de oudste rechten heeft voor een vrouwenronde, moet Boxmeer het op die dag anders doen. Vandaar de dernykoers. Maar we willen wel de beste wielrensters van Nederland, en dus ook van de wereld, naar Boxmeer halen. Ze domineren op dit moment het mondiale wielrennen op bijna alle fronten."


Rondebaas Hermans streeft er ook dit jaar weer naar alle Nederlandse renners die aan de Tour de France van dit jaar deelnemen naar Boxmeer te halen. "Dat beleid wordt voortgezet."


Dat geldt ook voor de Bedrijvenbokaal Industriële Kring Land van Cuijk en Maasduinen. Hermans: "De belangstelling hiervoor van bedrijvenploegen is nu al enorm. Met enkele maatregelen willen we de wedstrijd nog veiliger maken voor de deelnemers. En de rondemissen? Geen seconde aan gedacht om daar niet mee verder te gaan."

Meer berichten