Maarten van Lanen: "Door de routes goed te verspreiden ontlast je de bossen zoveel mogelijk." (Foto: Marco van den Broek).
Maarten van Lanen: "Door de routes goed te verspreiden ontlast je de bossen zoveel mogelijk." (Foto: Marco van den Broek).

Van klein rondje tot uitdaging

  Sport

Jaren geleden sloegen een aantal wielerclubs de handen ineen. Samen vormden ze het Wielercollectief Cuijk. Zondag 4 maart organiseren ze voor de zestiende keer de 8 van Oost Brabant, met routes van 20 tot 120 kilometer voor ATB's (all terrain bikes ofwel mountainbikes) en een tocht over de weg van 80 kilometer.

Maarten van Lanen is een van de organisatoren van de 8 van Oost Brabant. "De reden dat we als verenigingen bij elkaar kwamen, lag vooral in de problemen, die iedere vereniging ondervond bij het uitzetten van routes. Met mountainbiketochten rijd je door de bossen en daarbij heb je te maken met organisaties als Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Als Wielercollectief Cuijk zijn we toen met alle partijen om de tafel gaan zitten en dat heeft geleid tot een convenant, dat we onlangs opnieuw voor drie jaar hebben afgesloten."

In het convenant zijn alle routes opgenomen, die door de verenigingen uitgezet zijn. "Kijk, de boswachters weten nu eenmaal precies welk paadje je beter met rust kunt laten en waar je goed kunt fietsen zonder de natuur te verstoren. En door de routes goed te verspreiden ontlast je de bossen zoveel mogelijk. Het werkt echt heel goed op deze manier." Los van de tochten, die de verenigingen uit Wanroy, Gassel, Langenboom en Mill zelf uitzetten, is er een keer per jaar de 8 van Oost Brabant.

Op zondag 4 maart vertrekken vanaf Fitland Mill honderden mountainbikers en wielrenners voor een korter of langer rondje door de regio. De veelzijdigheid van de tocht is uniek. "Zelfs tijdens het fietsen kun je nog beslissen of je een langere of een kortere route wil rijden. Voor veel mountainbikers is het de laatste tocht in het seizoen voor ze op de racefiets gaan. En wil je al wel op de racefiets, dan kan dat ook. De tocht over de weg van 80 kilometer biedt daarvoor alle mogelijkheden." Vele tientallen vrijwilligers zijn zondag in de weer. Alleen al het voortdurend blijven controleren van de route vergt de nodige mensen. Daarnaast is er hulp nodig bij de inschrijving en bij de pauzeplekken. "We hebben gelukkig meer dan voldoende vrijwilligers en een aantal hele goede sponsoren in de vorm van Fitland Mill, Wim van Hoof en Thijs Hendriks. Los van de hulp, die ze ons die dag geven, stellen ze ook allerlei mooie prijzen ter beschikking voor de loterij, die na afloop van de tocht gehouden wordt." Zelf is Maarten zondag vooral bezig met de drie pauzeplekken. "Veel thee als het wat kouder is en aanmaak als het warmer is en natuurlijk bananen, krentenbollen en zo." Inschrijven voor de 8 van Oost Brabant kan zondag 4 maart tussen 7.30 en 10.00 uur bij Fitland Mill.

Meer berichten
Shopbox