Logo boxmeersweekblad.nl


Voorzitter Henk Smale is trots op aanstormend talent Ravi Jansen, hier in duel met Pepijn-Joris Loos (foto: Tom Oosthout)
Voorzitter Henk Smale is trots op aanstormend talent Ravi Jansen, hier in duel met Pepijn-Joris Loos (foto: Tom Oosthout)

De Vrijpion viert jubileum

  Sport

Schaakvereniging de Vrijpion bestaat 80 jaar en viert dat op zondag 26 november met een wedstrijd simultaan schaken tussen Nederlands kampioen Loek van Wely tegen veertig à vijftig plaatselijke of regionale schakers, waaronder ook jeugdspelers.

Door Frans de Koning

Hier blijft het echter niet bij, zo maakt voorzitter Henk Smale duidelijk. "Binnen de vereniging hebben we al aandacht gegeven aan het jubileum met een golfclinic en een etentje op golfclub Bleijenbeek voor leden en partners", zo stelt hij, "en ons jaarlijkse Witte Kersttoernooi gaat ook een extra feestelijk tintje krijgen. Bovendien krijgen alle basisscholen in Boxmeer het aanbod van een complete schaakset (schaakbord, schaakstukken en een schaakklok), terwijl ze daarnaast gebruik kunnen maken van schaaklessen, gegeven door mensen van onze vereniging."

Desgevraagd geeft de voorzitter ook zijn eigen visie op de schaaksport en onderstreept hij het belang ervan. Henk Smale (73): "Ik kwam al in mijn studententijd in Wageningen in aanraking met het schaken. Als directeur export in de diervoedersector heb ik de hele wereld over gereisd en gezien dat schaken in veel landen populair is, vooral in Rusland. Pas na mijn pensionering ben ik lid geworden van De Vrijpion, waarvan ik nu zes jaar voorzitter ben. Ik zeg altijd : schaken is voor iedereen en schaken scherpt de geest voor jong en oud. "

Met deze laatste woorden is jeugdleider Luuk Saris, die inmiddels ook is aangeschoven, het van harte eens. "Schaken kan iedereen leren", zo stelt hij, "Al zien we in de praktijk wel, dat er een link is tussen aanleg voor schaken en aanleg voor wiskunde en exacte vakken. Zelf zou ik ervoor pleiten om schaken op te nemen als vak op de basisschool." Zowel de voorzitter van De Vrijpion als de jeugdleider zijn blij met de jeugdafdeling, die nu 18 vaste leden telt. Onder hen aanstormend talent Ravi Jansen. Hij is twaalf jaar oud, pas een jaar lid van de club, maar heeft zoveel talent, dat hij nu al tegen volwassenen speelt.. Ook de mogelijke grootmeester in spe wil graag zijn woordje doen: "Ik deed vroeger aan Kempo, een Japanse vechtsport",zo laat hij weten, "maar nu is schaken helemaal mijn sport geworden. Ik vind het leuk, omdat het een denksport is." Niets meer of minder dan wereldkampioen worden, was de gedachte, maar nu denkt hij meer stapsgewijs: "Eerst maar eens clubkampioen zien te worden."

De vereniging heeft 22 volwassen leden en 18 jeugdspelers. Op maandagavond wordt er getraind en gespeeld in hotel De Baronie door de jeugd van 19.00 uur tot 20.00 uur, daarna is de beurt aan de volwassenen. Interesse? Bel 0485-576659 voor meer informatie. 

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox