De heemkamer van Sambeeks Heem is gevestigd in twee vertrekken van het Catharinaklooster in Sambeek.
De heemkamer van Sambeeks Heem is gevestigd in twee vertrekken van het Catharinaklooster in Sambeek.

Na 35 jaar eigen onderkomen voor Sambeeks Heem

  Historie

Na enkele maanden van timmeren, schilderen, poetsen en inrichten is de heemkamer van Sambeeks Heem in twee vertrekken van het Catharinaklooster in Sambeek klaar. "We zijn erg blij dat Sambeeks Heem 35 jaar na de oprichting eindelijk een eigen onderkomen heeft", laat het bestuur weten. "Daardoor kunnen we onze historische activiteiten ten behoeve van de Sambeekse gemeenschap nóg beter gaan uitvoeren."

Om iedereen met belangstelling voor de historie van Sambeek kennis te laten maken met de heemkamer is er op zondag 31 maart een open dag. "We willen dan tevens laten zien wat we allemaal doen en in het verleden hebben gedaan", aldus het bestuur. "En ook zullen we dan onze toekomstplannen toelichten." Dat gebeurt in de kapel van het Catharinaklooster en uiteraard in de heemkamer, die een toepasselijke naam gaat krijgen. Deze naam zal worden onthuld door mevrouw Willy Hendriks, wethouder van cultuur van de gemeente Boxmeer.

In de kapel en de heemkamer wordt daarna een historische markt gehouden met tal van leuke bezienswaardigheden en opmerkelijke zaken die de historie van Sambeek betreffen. Zo zijn alle publicaties te zien die Sambeeks Heem in het verleden heeft uitgegeven. Eén bestuurslid vertelt over een tramstel dat enkele decennia als woonhuis heeft gediend. Er worden vaandels getoond van verenigingen die al jarenlang niet meer bestaan. Ook zijn geschilderde portretten van de laatste twee burgemeesters van de gemeente Sambeek te bewonderen, evenals enkele voorwerpen die zij indertijd ten geschenke hebben gekregen.

Menigeen herinnert zich nog het roemrijke jongenskoor de Zangertjes van Sint-Jan, dat voor en na de Tweede Wereldoorlog landelijke bekendheid genoot. Van hun optredens voor de radio zijn grammofoonplaten gemaakt. Ook deze zijn te zien. Enkele andere bestuursleden lichten de huidige (digitaliserings)werkzaamheden toe. Ook wie graag even over Sambeek wil lezen in oude kranten kan dat doen. Hij of zij kan dan plaatsnemen aan de oude raadstafel, die na ruim een halve eeuw en vele omzwervingen weer terug in het dorp is. De open dag op zondag 31 maart begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De kapel van het Catharinaklooster aan de Torenstraat 41 is te bereiken via de achterzijde van het klooster.

Voor meer informatie: www.sambeeksheem.nl

Meer berichten