De gedemonteerde Duitse oorlogsbarak ligt veilig opgeslagen op een aanhangwagen thuis bij Tonnie Ebben in Groeningen.
De gedemonteerde Duitse oorlogsbarak ligt veilig opgeslagen op een aanhangwagen thuis bij Tonnie Ebben in Groeningen. (Foto: Tom Oosthout)

Authentieke oorlogsbarak uit WO2 is gered

  Historie

Een originele oorlogsbarak die tijdens WO2 in Overloon huisvesting bood voor de Arbeitseinsatz, (Nederlandse Arbeids Dienst, NAD) is gered van de versnipperaar. Tonnie Ebben, eigenaar van het Groeningse museum Van Postzegel tot Tank, heeft de barak vakkundig gedemonteerd om het houten pand bij zijn museum weer op te bouwen. "Eigenlijk hoort deze barak in het Oorlogsmuseum Overloon thuis."

Door Henk Baltussen

GROENINGEN/OVERLOON - Ebben toont zich verheugd over de vondst en dat hij het houten bouwpakket heeft veilig kunnen stellen. "De staat van het materiaal is uitzonderlijk goed", stelt Ebben. "Kan ook niet anders. Na de oorlog 1946 is de barak aangekocht door de toenmalige aannemer Lichteveld uit Overloon. De familie plaatste het aan de Vierlingsbeekseweg en gingen er wonen. De mensen moesten wat, er stond geen huis meer overeind in Overloon. In de begin jaren zestig is er om de barak heen een loods gebouwd. Langzaamaan ging het geschiedenisverhaal van de barak verloren. Aardappelhandelaar Frans Hofmans kocht de loods lang geleden van Lichtenveld. Vanwege een renovatie moet de loods, met daarin de NAD-barak, verdwijnen. Frans belde mij met de vraag of ik er interesse in had. Anders zou de barak worden opgeruimd. Hals over kop ben ik er naar toe gegaan. Dit moet worden bewaard, wist ik meteen. En heb enkele dagen later de barak uit elkaar gehaald en meegenomen. Nu zijn we op zoek naar alle mogelijke info en beeldmateriaal van Kamp Zuid en ook van Kamp Holthees dat er toen was. Er mag niks verloren gaan voor de volgende generatie."

De Duitse bezetter zette in 1943 in Overloon Kamp Zuid op, ter hoogte van de Venrayseweg en Raayweg, daar waar nu de ingang van bungalowpark De Vers is. In twaalf barakken verbleven zes tot twaalf mannen die in het kader van de Arbeitseinsatz werk verrichtten voor de Duitse bezetter. De arbeid was bedoeld als wederopbouwwerk. Deelnemen aan de Arbeitseinsatz was aanvankelijke vrijwillig. Vanaf 1942 werden jongens en meisjes tussen de 18 en 23 jaar daarvoor opgeroepen toen de ongewapende dienstplicht werd ingevoerd. Ze kwamen terecht in tientallen kampen, die later gelieerd waren aan de NSB, verspreid over heel Nederland, werkten in de landbouw en legden wegen en kanalen aan. Ook in Venray en Merselo waren dergelijke kampen. "De barak is een compleet bouwpakket, vergelijkbaar met wat IKEA nu doet", weet Ebben. "Hetzelfde bouwconcept werd gebruikt in de concentratiekampen. De barakken zijn allemaal acht meter breed en 3.40 meter hoog. De lengte is variabel, je kunt ze net zo lang maken als je wil. In Auschwitz waren ze bijvoorbeeld 150 meter lang. Ik heb er nu eentje compleet van vijf meter. En overal in het hout zitten granaatscherven. Dat is gebeurd tijdens de slag om Overloon."

Erik van den Dungen, directeur van Oorlogsmuseum Overloon, vindt het een mooie vondst. "Maar het past nu niet in ons museum." Wie info heeft over de NAD-kampen: 06-22641315.

Meer berichten