Nachtvlucht van Joshua Pennings. (persfoto)
Nachtvlucht van Joshua Pennings. (persfoto)

Negende kunstroute Op de grens van

  Cultuur

De Kunstroute Op de grens van ... gaat van Holthees-Smakt tijdens het hemelvaartweekend van 30 mei t/m 2 juni weer een centrum van de beeldende kunsten maken. De vorige uitvoering werd gewaardeerd met de Dokter Peelen Cultuurprijs van de gemeente Boxmeer. Dat schept verplichtingen en legt de lat hoog...

Het thema van de negende editie van dit evenement is zien. Op veertig locaties geven vijftig kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland hun visie daarop. Zien is voor de kunsten uiteraard zeer relevant, maar heeft vele invalshoeken. Zo kijken we naar hetzelfde, maar zien wat anders. In het kader van waarheidsvinding en opinievorming is zien zelfs bijzonder actueel: 'Fake news' en nepberichten worden door ons allen gezien.

Het geven van betekenis blijft echter een individuele act die steeds vaker leidt tot polarisering, een van de grote problemen in de moderne maatschappij. De kunstroute zal hier geen oplossing voor brengen, maar als het de bezoekers aanzet tot vragen en discussie, dan is de organisatie ook tevreden.

De drie kilometer lange fiets- en wandelroute leidt, dwars door tuinen en landschapsparken, naar verrassende plekken en langs terrassen waarop het goed toeven is. Een aantal grote projecten, zoals een veld met honderd vaandels en enkele metershoge installaties, sieren deze dagen het landelijke gebied op de grens van Brabant en Limburg. Subtieler werk verrijkt tuinen en schuren. In de kerk in Smakt presenteert Mathieu Klomp, die eerder exposeerde in het Odapark in Venray en bij Kunst van het geloven, mensgrote beeldengroepen.

De Mariakapel in Holthees biedt onderdak aan een overzichtsexpositie van alle deelnemende kunstenaars. Net als in andere jaren zijn ook de leerlingen van de basisschool creatief uitgedaagd. Zij gingen aan de slag met keramische technieken om 'boze ogen' te maken. Het resultaat is te zien in het wilgendorp dat de jeugd naast de basisschool heeft gebouwd.

De kunstroute wordt geopend op Hemelvaartsdag 30 mei om 11.00 uur bij de organiserende Mariakapel in Holthees. De kunstroute is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag nog een uurtje langer omdat er aansluitend een treffen is van alle deelnemende kunstenaars. De brochures met informatie over kunstenaars en de routebeschrijving zijn te koop bij de Mariakapel in Holthees en bij het restaurant 't Pelgrimshuis in Smakt. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan de instandhouding van de monumentale kapel in Holthees.

Meer berichten