Cor Verberk, Riesé Verberk (midden) en Hetty Lenkens zijn druk bezig met de samenstelling van de expo. (foto: Gerrit van Kempen)
Cor Verberk, Riesé Verberk (midden) en Hetty Lenkens zijn druk bezig met de samenstelling van de expo. (foto: Gerrit van Kempen)

Langs schoolfoto's paraderen

  Cultuur

Het belooft razend druk worden tijdens de paasdagen in gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid in Oploo. De aanleiding voor de stormloop is de fototentoonstelling '100 jaar Onderwijs in Oploo', die het 20 jarig bestaan van heemkring De Heerlyckheit Plo markeert. "Bij onze vorige lustrumexpositie mochten we zeker 600 bezoekers verwelkomen. Gezien de reacties vooraf zou dat wel eens kunnen worden overtroffen", zegt heemkringvoorzitter Cor Verberk.

door onze redactie

Het is goed gebruik van de florerende Oploose heemkring om elk lustrum op te luisteren met een overzichtstentoonstelling. Het 20-jarig bestaan wordt aangegrepen om 100 jaar onderwijs het dorp in beeld te brengen. "Nee, we hebben niet lang na hoeven denken over het onderwerp. En we zijn blij met deze keuze", zegt Cor Verberk. De 69-jarige oud-onderwijzer en amateurhistoricus is medeoprichter en voorzitter van de heemkring vanaf het eerste uur. Cor, die in Westerbeek de lagere school bezocht, heeft geen Oploos schoolverleden, maar is dankzij zijn boekenreeks 'Alle minse van Oploo' kind aan huis in de Oploose schoolhistorie.

De tentoonstelling overspant de periode 1910-2010. "Oploo kende al onderwijs vanaf 1731, maar wij hebben de eerste klassenfoto van 1909 als beginpunt genomen", legt Cor uit. Anderhalf jaar geleden werd uit de ruim 150 leden tellende vereniging een zevenkoppige werkgroep samengesteld, die driftig met de schoolhistorie aan de slag ging. Ontelbare uren hebben ze erin gestoken. "Ja, we hebben er heel wat avonden aan gespendeerd. Maar het resultaat is de moeite waard", zegt de 61-jarige Riesé Verberk. De expositie telt verschillende rubrieken. "Zo hebben we 300 klassenfoto's. En natuurlijk foto's van meesters en juffen, de gebouwen en sfeerfoto's van allerlei activiteiten zoals schoolreisjes", vertelt Hetty Lenkens (59). Net als haar collegabestuursleden Cor en Riesé maakt ze deel uit van de werkgroep. Het was monnikenwerk, het uitzoeken van honderden namen in klassen van soms meer dan 40 leerlingen. "Het is ons gelukt, op een paar na hebben we iedereen op de foto's kunnen achterhalen", zegt Cor Verberk. Hij wijst erop dat dankbaar gebruik is gemaakt van het 'puzzelwerk' van de vroegere verzamelaar van Oploose historie Jan van Hoenselaar. Elke foto heeft zijn eigen verhaal, bij schoolfoto's in veelvoud. Ongetwijfeld komen de verhalen over klasgenoten, onderwijzers en de school los. En de eigenaardigheden en manieren van de leerkrachten, het mogen luiden van de schoolbel, hinkelen, stoepkrijten of voetballen op de speelplaats, of het uithalen van streken.

Het wordt tijdens Pasen een feest van herkenning. "Naast foto's laten we ook allerlei gebruiksvoorwerpen zien, zoals landkaarten en de oude schoolbel", vertelt Riesé. De tentoonstelling vindt plaats in gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid, Grotestraat 12 in Oploo. Op paaszondag 21 en -maandag 22 april, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Zie ook www.heemkundeoploo.nl.

Meer berichten