Paul van Sambeek is gefascineerd door Rembrandt. (foto: Tom Oosthout)
Paul van Sambeek is gefascineerd door Rembrandt. (foto: Tom Oosthout) (Foto: Tom Oosthout)

Rembrandt als grote inspirator

  Cultuur

Dit jaar is het Rembrandtjaar, als herinnering aan de 350ste sterfdag van de grote meester. Er is een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum en op de TV zijn het Rembrandtproject en Het geheim van de meester veelbekeken programma's. In het kader van die programma's worden amateurschilders in het land uitgedaagd om eigen werk in te sturen. Paul van Sambeek pakte de handschoen op.

door Frans de Koning

 Van jongs af was hij al gefascineerd door Rembrandt." Ik denk, dat het in de genen zit," vertelt hij, "want mijn opa van moederskant was naast huis- en decoratieschilder ook een goede kunstschilder. Mijn ouders zagen ook welke interesse ik had en ik kreeg op mijn negende al een schildersezel en olieverf."

Ondanks deze duidelijke interesse heeft hij niet het geijkte pad bewandeld. "Ik ben geboren in Vierlingsbeek en ben na de basisschool naar de lts in Boxmeer gegaan. De schooldecaan hier zei op een ouderavond: "Deze jongen hoort hier niet thuis, hij moet naar de kunstacademie." Daar is het echter nooit van gekomen gezien de lange wachttijd en de toelatingseisen. Ik ben dan ook op schildergebied een echte autodidact. Ik moet het hebben van boeken lezen, musea bezoeken en het bestuderen van oude meesters en hun technieken. Naast mijn schilderwerk heb ik altijd een baan gehad in de techniek, nu al 26 jaar in de isolatiebranche."

Paul van Sambeek weet precies, wat hem zo aanspreekt in het werk van Rembrandt: "Dat is natuurlijk de lichtval in de schilderijen, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat. En daarnaast de kleuren, die hij gebruikt. En dat alles krijgt nog meer reliëf als je beseft, met welke middelen Rembrandt moest werken. Ik heb het zelf een stuk makkelijker, omdat ik over alle moderne hulpmiddelen beschik."

In het kader van het lopende Rembrandtproject op tv, waar uiteindelijk de beste amateurschilder overblijft, is er een onlineproject Lang Leve Rembrandt, waarvoor Paul van Sambeek digitaal een werkstuk heeft ingestuurd. Het betreft hier een portret van zijn eigen zoon Jim, waarop hij de technieken van Rembrandt heeft toegepast. "Ik weet dat er nu al meer dan 2000 inzendingen zijn," vertelt hij, " waarvan er honderd overblijver, die men kan bezichtigen op de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt. De eerste week van mei hoor ik of mijn schilderij daarbij hoort."

Met hetzelfde schilderij doet Paul van Sambeek overigens ook mee aan de Kunstwedstrijd, die gehouden wordt in het kader van het tv-programma Het geheim van de meester. Je moet je hier laten inspireren door een van de schilderijen uit de uitzendingen van Het geheim van de meester. De jury onder leiding van Charlotte Caspers gaat alle inzendingen bekijken. Zij selecteren vijf schilderijen. Met de geselecteerde deelnemers wordt voor 14 maart contact opgenomen en de winnaar wordt op 16 maart in museum More te Gorssel onthuld.

Meer berichten