Winnares Riek Janssen (midden) wordt geflankeerd door Rie-Anne van Raay (tweede) en Piet Snijders (derde).  (foto: Bas Delhij)
Winnares Riek Janssen (midden) wordt geflankeerd door Rie-Anne van Raay (tweede) en Piet Snijders (derde). (foto: Bas Delhij)

Riek Janssen wint voor vierde keer

  Cultuur

Riek Janssen schreef dit jaar het mooiste Brabants kerstgedicht. Liever gezegd, schreef weer het mooiste kerstgedicht. Het is al de vierde keer dat ze huzarenstukje klaarspeelt. Het was de twaalfde keer dat de gedichtenwedstrijd in Boxmeer in zaal 't Vertrek werd gehouden. Volgend jaar verhuizen de kerstgedichtenliefhebber naar Lith dat de organisatie van Boxmeer heeft overgenomen.

door onze redactie

Winterduuster. Dat is de titel van het gedicht waarmee Riek Janssen uit Westerbeek afgelopen zaterdag de hoofdprijs pakte tijdens de finale van de wedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht van 2018. De 65-jarige dichteres vestigde met haar overwinning een record: nadat ze drie jaar op rij (2014, 2015 en 2016) beslag legde op de eerste plaats, was het dit jaar de vierde overwinning voor de Westerbeekse. Riek Janssen veroverde de harten van de drie juryleden met 'Winterduuster', een kerstgedicht vol prachtige dialectwoorden en fraaie beeldspraken.

Verrassende tweede werd Rie-Anne van Raay uit Boxmeer met het gedicht Unne zalige kerst, waarin de dichteres op gevoelige wijze de kerstbeleving van een dementerende grootmoeder beschreef. Het gedicht maakte niet alleen indruk op de jury, maar ook op de andere negentien finalisten. Zij kozen het gedicht van Van Raay als mooiste en kenden haar de traditionele deelnemersprijs toe.

De derde prijs ging naar Piet Snijders uit Asten. Hij tekende in zijn gedicht Korsmus '44 de kerstsfeer van bijna 75 jaar geleden in zijn woonplaats, die toen net bevrijd was van het juk van de Tweede Wereldoorlog.

De finale van de schrijfwedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht werd dit jaar voor het laatst in Boxmeer gehouden. Na twaalf jaar hebben de organisatoren Carel Thijssen en Mientje Wever het stokje overgedragen aan een enthousiast groepje dialect- en kerstgedichtenliefhebbers in Lith. In dat kerkdorp van de gemeente Oss zal volgend jaar de finale worden gehouden.

De tekst van Winterduuster:
Ziet um dór staon
d'n awwe kerststal
in dè donker hükske

Wássem op 't dakremke
glinstert dör 't lükske
op d'n broelie

d'n broekie,
de kerstknuuët
kluuërige balle, baalzèk en
muuzevalle

Stil kiêk ik nór
mien aaw koffer
vol zólderbrieve
in winterduuster

verbèèrreg verhale
in de voering van
miene wèèrreme jas

Dan ineens keukelt
't Kiendje uut 'n mèèndje
keuvelt, krèèjt
wuuft mit 't hèèndje


Schuuft ope èèndjes
en losse steke
op frisse dennenaolde
vredig breie we same
herinneringen in
winterduuster

Meer berichten