Het raadhuis van de voormalige gemeente Sambeek is een van de genomineerde objecten voor hét pronkstuk van Sambeek (foto: Sambeeks Heem).
Het raadhuis van de voormalige gemeente Sambeek is een van de genomineerde objecten voor hét pronkstuk van Sambeek (foto: Sambeeks Heem).

Sambeek kiest pronkstuk

  Cultuur

Wat gaat hét pronkstuk van Sambeek worden? Het oude raadhuis aan de Grotestraat als stenen herinnering aan de ongeveer 700 jaar van zelfbestuur van het dorp? Of het beeldbepalende Kloosterhuis daar schuin tegenover? Ook kunstwerk 't Duvelklökske op het kerkplein is een goede kandidaat.

Immers, nergens in Nederland staat - voor zover bekend - in de buitenlucht een kunstobject met als onderwerp de duivel. "Bij de verkiezing van hét pronkstuk van Sambeek gaat het erom wat écht bij het dorp hoort en waarmee het zich onderscheidt van andere plaatsen", laat Sambeeks Heem weten. "De inwoners zijn er trots op. Denk aan de Sambeekse vlag die bij elke feestelijke gelegenheid wordt uitgestoken. Bij het slagen voor een diploma wordt de vlag met tas aan de gevel gehangen. En bij het bereiken van het hoogste punt bij de bouw van een woning gaat de vlag in top."

Op de historische avond die Sambeeks Heem op dinsdag 6 november organiseert, kunnen de bezoekers kiezen uit elf objecten die typisch zijn voor Sambeek. Natuurlijk behoort daar ook het stuw- en sluizencomplex bij. Of de tekening die Jan de Beijer in 1743 van Sambeek maakte. Het is de oudste afbeelding van het dorp die bewaard is gebleven. De voormalige pastorie is een markant gebouw, terwijl een boogbruggetje over de Sambeekse uitwatering herinnert aan de tijd dat boeren hun vee over deze smalle waterovergang dreven ter bekorting van de route naar de Maasweien. En uiteraard zijn het Sambeeks volkslied en de majestueuze Sint-Janstoren in het centrum van het dorp kansrijke kandidaten om tot hét pronkstuk van Sambeek te worden gekozen. Op de historische avond is nog meer te doen. Aan de hand van beeldmateriaal wordt onder andere verteld over het vliegveld van Sambeek, de woningen die stonden op de plek van het huidige Kloosterhuis, de geschiedenis van herberg annex brouwerij en boerderij De Gouden Leeuw en de meer dan tien stegen die Sambeek in het verleden had. De gratis avond is op dinsdag 6 november om 20.00 uur in De Elsenhof in Sambeek. Zaal open om 19.30 uur.

Meer berichten