Ine Stiphout in haar atelier, omringd met enkele werken van haar hand. (foto: Yvonne Jacobs)
Ine Stiphout in haar atelier, omringd met enkele werken van haar hand. (foto: Yvonne Jacobs) (Foto: )

Kunstroute en Sint Jan vinden elkaar

  Cultuur

De organisaties van de Kunstroute Sambeek en de Sint Jansviering hebben elkaar gevonden. Voor het eerst worden de twee activiteiten samen gehouden, op zondag 24 juni om precies te zijn. De Sint Jansviering begint al op 23 juni. "Zo kunnen we elkaar versterken", zegt kunstschilder Ine Stiphout, die samen met Harrie Jacobs (maker van beelden van klei) in 2012 aan de wieg stond van de Sambeekse kunstdag.

door Henk Baltussen

Nee hoor, ze wil beslist niet in een hokje worden geduwd als het op haar passie schilderen aankomt. Ine Stiphout houdt wel van experimenteren op linnen op een schildersezel, houdt van het eventjes wat anders doen dan anders. Eigenlijk schildert ze overal op; op broodplanken, motoren, auto's en als het zo uitkomt zet ze zich achter de computer om kunstzinnige plaatjes te fabriceren. Enkele jaren terug schreef ze een boekje over caféverhalen. Niet alleen de teksten komen uit haar koker, ook onder de vormgeving, lay-out en de vele bewerkte foto's staat haar handtekening. Om haar kennis en kunde met anderen te delen heeft ze een negenkoppig schilderklasje dat elke twee weken in de garage van Stiphout aan de Strijdhamer met verf en penselen aan de slag gaat. "Ik vind dat keileuk om te doen", zegt de geboren ('wel in het ziekenhuis in Boxmeer') en getogen Sambeekse. In haar dorp stond ze jaren bekend, en nu nog, als Ien Stip. Ze was uitbaatster van café De Stip aan de Grotestraat dat een jaar of tien terug de deuren voorgoed sloot. "Toen was ik al bezig met schilderen", zegt ze. "Ik had van 1991 tot 2008 les bij Atelier Mirso in Gennep. Daarnaast ging ik acht jaar naar de kunstacademie in Genk in België om mij daar verschillende computerprogramma's en -technieken eigen te maken. Ik kan nu met toetsenbord en scherm op allerlei gebied creatief aan de slag. Doe ik vaak, ja."


Ze deed ook aan houtsnijwerk. "Daar heb ik nu de kracht niet meer voor", zegt de 65-jarige Sambeekse, die momenteel in een periode zit waarin Herman Brood haar grote voorbeeld is. De karakteristieke schilderstukken van de multi-kunstenaar, die zich op 11 juli 2001 van het leven beroofde door van een Amsterdams hotel te springen, zijn algemeen bekend bij het grote publiek.


Stiphout heeft veel van haar werk in de woonkamer hangen. Hoe zouden mensen, die doorgaans niet bij haar op bezoek komen, de schilderijen ook kunnen bewonderen, vroeg ze zich af. "Je maakt wat. Maar als niemand het verder ziet, vind ik dat jammer. Daarom is de Kunstroute Sambeek opgericht; al lopend door Sambeek bij kunstenaars thuis op bezoek gaan. We begonnen met tien adressen, het zijn er nu elf. Tegenwoordig zijn er ook gastexposanten op die adressen aanwezig."
Stiphout nodigt zondag 24 juni het klasje uit om haar expositie luister bij te zetten. Ze krijgen een plekje onder een tentje op de inrit van de garage die ook dienstdoet als atelier. "We maken de Kunstroute Sambeek vooral bekend in eigen dorp", zegt Stiphout. "We hebben wat folders en er komen spandoeken te hangen boven de hoofdwegen in het dorp. We zijn niet zo professioneel als bijvoorbeeld de kunstroute in Sint Anthonis. Een website is er niet. Wie die folders maakt? Dat doe ik zelf."

Meer berichten