Jan Verberkt was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. (foto: Oorlogsgravenstichting)
Jan Verberkt was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. (foto: Oorlogsgravenstichting)

Kijk naar Toen: Boxmerenaar Jan Verberkt

  Cultuur

Boxmeer - Tijdens de Duitse bezetting is Jan Verberkt uit Boxmeer actief in het verzet. Voor zijn groep verricht hij gevaarlijk werk; hij onderhoudt het contact tussen de wachtposten aan weerszijden van de uitspanning Mazenburg. Op 30 september 1944 wordt hij vlak voor het binnentreden van het café door Duits vuur getroffen. De Duitsers blijven de verzetsstrijders in Mazenburg daarna onder vuur nemen, zodat zijn kameraden de dodelijk gewonde Jan niet in veiligheid kunnen brengen. Hij blijft voor de ingang liggen, waar hij kort daarna bezwijkt.

Het duurt nog tot mei 1945 dat het zwaar verminkt geraakte lichaam bij Mazenburg als dat van Jan wordt geïdentificeerd. Pas dan komt er voor de familie op de meest verschrikkelijke manier een einde aan de onzekerheid over het lot van hun zoon en broer. Jan is 23 jaar geworden. (Bron: Cal Peters, Lang geleden. Boxmeerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog).

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. 'Op de site www.brabantsegesneuvelden.nl hebben we hiervoor bijna 1900 Brabantse gesneuvelden in beeld; slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook Brabantse militairen die zijn omgekomen', schrijft het BHIC.

'In de definitieve eregalerij willen we zoveel mogelijk Brabantse gesneuvelden met een foto én een verhaal vereeuwigen.' Ga voor meer informatie of om direct te reageren naar www.brabantsegesneuvelden.nl. Bellen kan ook: (073)6818500 of mail naar info@brabantsegesneuvelden.nl.


Meer berichten