Logo boxmeersweekblad.nl


Streekkoor Canthonis repeteert met dirigent Fred Weijers voor Die Jahreszeiten. (foto: Tom Oosthout)
Streekkoor Canthonis repeteert met dirigent Fred Weijers voor Die Jahreszeiten. (foto: Tom Oosthout)

Na elf jaar weer tijd voor Haydn

  Cultuur

Streekkoor Canthonis zong elf jaar terug al eens Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Dat gebeurde toen nog onder leiding van dirigent Jos van Eyck met ondersteuning van Het Brabants Orkest in Cuijk. Zondag 22 april voeren de 48 Canthonis-leden andermaal Die Jahreszeiten ten tonele, dit keer met dirigent Fred Weijers, drie solisten en Kimberly Harrison op de vleugel in de kerk in Sint Anthonis.

Door Henk Baltussen

Het moet in 2007 een fraaie uitvoering zijn geweest. Dirigent Van Eyck kreeg dat jaar namelijk de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt. Dat gebeurde in de Cuijkse Martinuskerk waar Canthonis het Haydn-concert uitvoerde. Toenmalig burgemeester van Sint Anthonis Jos Verbeeten speldde destijds (vrijdag 1 juni 2007) de versierselen bij de toenmalige Boxmerenaar op. Elf jaar later is Verbeeten inmiddels opgevolgd door Marleen Sijbers, terwijl de oud-burgemeester zelf onlangs het voorzitterschap accepteerde bij Canthonis. Verbeeten stond zestien jaar terug eveneens aan de wieg van het koor.

Hij kent derhalve alle ins and outs van 'zijn' koor en is trots op het feit dat Canthonis een belangrijke en aansprekend werk als Die Jahreszeiten andermaal ten gehore brengt. "Het is bij Canthonis een goede gewoonte om jaarlijks een serieus werk bij de kop te pakken. Daarbij kijken we ook goed wat het koor aankan. Omdat de voorbereidingstijd dit keer wat kort was, kozen we voor een eerder uitgevoerd werk. Maar dat wil niet zeggen dat we dat dan zomaar eventjes gaan doen. De dirigent is nu Fred Weijers en die legt net weer even wat andere accenten dan zijn voorganger dat deed. Voordeel is ook dat we de muziekboeken niet meer aan hoeven schaffen. Overigens is het bij ons koor de goede gewoonte dat de leden de zangboeken en bladmuziek zelf aanschaffen. Zo kunnen ze aantekeningen maken, zoveel ze maar willen."

Voor het Haydn-concert deed Canthonis via de site een oproep aan zogenoemde projectzangers om zich te melden. Om onder meer de mannenpartijen wat meer volume te geven. Niemand meldde zich. Maar volgens Weijers en Verbeeten hoeft dat geen probleem te zijn. Weijers: "Ze kunnen de partijen aan. Maar mochten er twee ziek worden, dan hebben we toch een probleempje."
Het is tegenwoordig geen sinecure om een koor in de benen te houden. De kosten zijn hoog en nieuwe leden zijn spaarzaam. Verbeeten: "De vraag die zich steeds vaker aandient is of het koor in de nabije toekomst op peil kan blijven", stelt Verbeeten. "We praten daar ook met anderen over, zoals met het Weijerkoor uit Boxmeer. Daar speelt hetzelfde probleem. We vissen in dezelfde vijver. Of we gaan samenwerken? Dat is nog niet aan de orde. In het verleden speelden er wat vervelende dingen tussen de twee koren. Dat is al lang geleden, die scherpe kantjes zijn er wel vanaf. Afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen."


Eerst wil Canthonis schitteren op 22 april. Wie weet is er die dag na het Canthonisconcert ook een lintje voor Fred Weijers (72) die al meer dan veertig jaar koordirigent is.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox