Foto:

Wisseldag

  Column

'Mam, wil je gym, wiskunde of Engels met de ouder-kind wisseldag?' Ik had al Engels geantwoord voor ik had bedacht dat ik ook kon zeggen dat ik geen tijd had. Shit, ze komen op een leeftijd dat ze mijn eigen 'afwassen of afdrogen-techniek' tegen me gaan gebruiken. Daar liep ik dan op Metameer Stevensbeek, richting Engels. Gelukkig heb ik hier zelf ook dik twee decennia geleden op school gezeten, dus ik vind het lokaal nog. Het krijtbord is digitaal en er zit een Ipad in de rugzak van mijn dochter, maar die mag blijven zitten. Gelukkig maar, want ze fluisterde wel snel de code in mijn oor, maar ik ben hem weer vergeten.
De docent begint: 'We gaan naar een liedje luisteren en jullie vullen de missende woorden in op het papier.' Ja, leuk denk ik, maar ik verander snel mijn blik in standje verveling zoals de rest.


De blaadjes worden uitgedeeld. Ik leen snel een pen, want mijn kind heeft vijftien gummen in haar etui, maar geen pennen. Oh nee! Het liedje is: This is my fight song. Ahh, dit kan ik niet luisteren zonder mee te zingen. Ik bijt om mijn lip, hard. Want ik wil mijn kind natuurlijk niet voor lul zetten met een moeder die de hele klas bij elkaar schreeuwde. This is my fight song! Take back my life song!
Prove I'm alright song! My power's turned on! Van binnen zing ik hard mee en ondertussen vul ik braaf de missende woordjes in, terwijl ik af en toe pauzeer om niet te snel te gaan.


Ineens herinner ik me dat we dit vroeger ook al deden en ik de woordjes dan inderdaad had ingevuld omdat teksten nu eenmaal mijn ding waren en zijn! Vervolgens werd ik er dan uit gestuurd omdat ik niet eens probeerde mee te doen. 'Ja, maar..' Niks, ja maar ga er maar uit Peeters. Ik glimlach om de herinnering, om mijn schreeuwende fight girl in mijn hoofd en om de woordjesgrapjes van mijn dochter op het kaftpapier. Ik vermoed dat deze dag bedoeld is om te ervaren hoe het is om in de brugklas te zitten in 2018. Maar als ik eerlijk ben is er weinig veranderd aan het lokaal, de manier van lesgeven, de lucht die er hangt en zelfs het feit dat er geen pennen in mijn etui zitten.

Meer berichten