Kijken, Luisteren, Doorgeven', luidde het motto van het Korps Luchtwachtdienst, die deze militaire uitkijktoren tijdens de Koude Oorlog gebruikte. (persfoto)
Kijken, Luisteren, Doorgeven', luidde het motto van het Korps Luchtwachtdienst, die deze militaire uitkijktoren tijdens de Koude Oorlog gebruikte. (persfoto) (Foto: )

Luchtwachttoren Maashees open

Op 14 en 15 september 2019 is de gerestaureerde luchtwachttoren in Maashees geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De luchtwachttoren aan de Broekweg 2 is in 1953 gebouwd als militaire uitkijktoren. Hij was bedoeld om tijdens de Koude Oorlog vijandelijke, lees Russische, vliegtuigen te spotten die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. Dit zeldzame militaire erfgoed uit de Koude Oorlog verdient meer bekendheid bij het grote publiek. In aansluiting op het thema van Open Monumentendag 2019 heeft een vijftal kunstenaars projecten ontwikkeld met de luchtwachttoren als middelpunt. Met enkele aantrekkelijke, laagdrempelige activiteiten wordt beoogd dat doel te bereiken: word creatief samen met een kunstenaar en luister naar de oorspronkelijke luchtwachttorenwachters.

Voor Erik van Maarschalkerwaard doet de toren dienst als luchtposterijenkantoor met een wereldwijde dekking. Luchtwachttoren 8J2 voor al uw luchtpost! #luchtpost8J2. Vanuit een met kleuren gemarkeerde toren wordt de luchtwachtobservatiedriehoek America-Maashees-Arcen opnieuw onder de aandacht gebracht. Toon Janssen toont een installatie in de landschapstuin rondom de toren, geïnspireerd door de luchtwachttoren. Goed kijken is geboden; zijn werken ogen weerloos en kwetsbaar. Trudy Michels gaat als artist in residence actief aan de slag met de bezoekers. Stuur zelf een positieve boodschap de wereld in. Vanuit je hart. Via de luchtposterijen. Willem Janssen toont een selectie van kleurige beelden in de landschapstuin. Het zijn technisch vaardige houten sculpturen en krachtige koppen. Met motorzaag en bijl heeft hij wonderlijke, vredelievende symbolen als vogels, vissen en boten gevormd. In het atelier zijn schilderijen van zijn hand te zien. Pierke Hulshof zoekt naar een bewustere omgang met hout. Hij focust zich op de bron, de boom in dit geval, wat weer leidt een omgang met eerbied. Door menselijke eigenschappen te koppelen aan de eigenschappen van bomen en het daarbij behorende hout ontstaan er persoonlijke uitgangspunten voor een gewenst en daardoor zeer duurzaam meubel. Een voorbeeld van zijn werkwijze is is zijn project Tafel van Zeven, dat wordt getoond in het atelier in de landschapstuin.

'Kijken, Luisteren, Doorgeven', luidde het motto van het Korps Luchtwachtdienst, die deze militaire uitkijktoren tijdens de Koude Oorlog gebruikte om vijandelijke - lees Russische - vliegtuigen te spotten die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De luchtwachttoren 'post Jacob 2' is in 1953 gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen en is bijna 10 m hoog. De toren is in opdracht van Defensie ontworpen door architect M. Zwaagstra. N.V. Schokbeton in Kampen leverde de raatbouwelementen. De toren maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten, waarvan 139 torens, dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd. De toren is nu particulier eigendom. In 2015 is enthousiast gewerkt aan het herstel ervan.

Meer berichten