Een werk van Jan Bastiaans, te zien in Museum Het Petershuis. (Foto: Jim Numans)
Een werk van Jan Bastiaans, te zien in Museum Het Petershuis. (Foto: Jim Numans)

Jan Bastiaans en Anton Berg exposeren in Petershuis

Hout en plastic: dat zijn de materialen waar het gedurende de maand september in Museum Het Petershuis om draait. Natuurlijk materiaal versus kunststof.

Jan Bastiaans ontdekte hoe hij kunstobjecten kon scheppen door hergebruik van plastic petflessen; Anton Berg daarentegen vond zijn passie in het maken van houten beelden. De twee kunstenaars hebben gemeen dat zij hun basismateriaal bij toeval hebben ontdekt, nadat hun persoonlijk leven een ingrijpende wending had genomen.

De kunstschilder Jan Bastiaans (1955) drukte zich in zijn werk aanvankelijk uit met acrylverf en gemengde technieken. Zo'n vijf jaar geleden ontdekte hij na een ziekteperiode dat hij ook unieke creaties kon maken door het omsmelten van plastic flessen. Dat weerbarstige materiaal vindt hij spannend. Hij beschouwt het als een uitdaging de objecten zo te maken dat ze steeds op een andere manier kunnen worden gestapeld of opgehangen. Anton Berg (1959) genoot een technische opleiding en werkte voor een groot bouwbedrijf. Totdat hij in 2010 zijn werk moest opgeven nadat de ziekte van Parkinson bij hem was gediagnostiseerd. Tijdens een vakantie in Wales bezocht Berg een houtfestival. Daar maakte hij kennis met het beeldhouwen in hout. Zijn passie was geboren. Zijn beelden komen doorgaans intuïtief tot stand. Ze zijn abstract en hebben vaak organische vormen.

De expositie Herontdekt is van zondag 1 t/ m zondag 29 september in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl.


Meer berichten