Tijdens het Santa Fe Event vinden ook schijngevechten tussen Duitse en geallieerde troepen plaats. (foto: Detlef Waggeling)
Tijdens het Santa Fe Event vinden ook schijngevechten tussen Duitse en geallieerde troepen plaats. (foto: Detlef Waggeling) (Foto: Detlef Waggeling)

Bevrijdingsleger actief in Overloon

Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt de vijfde editie plaats van het Santa Fe Event bij Oorlogsmuseum Overloon. Twee dagen lang slaat een groot bevrijdingsleger zijn kamp op in de bossen rondom het museum en kunnen bezoekers door de kampementen lopen. 'Een bijzonder beeld van hoe de bezetter en bevrijders aan het front leefden', meldt de organisatie.

Tijdens deze editie kunnen de bezoekers weer zogeheten mockbattles bijwonen; schijngevechten tussen Duitse en geallieerde soldaten. En ook het meerijden op of in één van de tachtig historische voertuigen uit WO II noemt de organisatie 'een unieke ervaring'.

Geïnteresseerden in historische geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen hun hart ophalen tijdens het tweedaags Sana Fe Event 2019.

Er zijn onder andere Amerikaanse tanks, half tracks, jeeps, trucks en motoren te zien.

Op het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rondom het museum kunnen bezoekers ook tijdens deze editie meerijden op deze voertuigen.

Er wordt dit jaar uitgekeken naar twee Sherman tanks die na ruim 75 jaar nog steeds rijdend zijn en ook rijdend getoond worden aan het publiek. Dit is het ook het type tank dat werd ingezet tijdens de slag bij Overloon. Een van de huidige eigenaren heeft er drie jaar over gedaan om zijn tank weer in oude staat te herstellen. "Een klus waarin 5016 uur werk is gaan zitten om heel precies te zijn."

De vorige eigenaar kocht de tank zonder geschutskoepel. Deze koepel stond tot voor een aantal jaren geleden op een monument in Engeland. Na de ontmanteling van dit monument is de koepel met 76 mm geschut weer teruggeplaatst op de tank waar hij ook hoort.

Tijdens het Santa Fe Event is er voor de echte geluksvogel de kans om een ritje te mogen maken op dit voertuig, er zijn per dag enkele meerijtickets beschikbaar.

Maar er is meer... Naast het rijdend materieel en de kampementen vinden er ook twee keer per dag schijngevechten plaats tussen Duitse en geallieerde troepen.

De grote militariamarkt is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken, kleding en ander historisch materiaal. Ook is het vuurwapenteam van het Oorlogsmuseum Overloon het hele weekend aanwezig om het aanwezige publiek van uitleg te voorzien over de meest uiteenlopende historische wapens.

De entree tot het museum is bij de prijs inbegrepen.

Meer berichten