Foto:

Cursus E-bike voor senioren

Onder de titel "Het nieuwe fietsen" organiseren de KBO's van Sambeek, Rijkevoort en Vierlingsbeek i.s.m. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en op verzoek van de SWOGB een E-bike-cursus. Het is een cursus voor alle senioren uit de gemeente Boxmeer.

door Martien van de Weem

Voorheen organiseerde de SWOGB (Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer) deze E-bike-cursus centraal in Boxmeer maar de belangstelling was te gering. In overleg met de KBO's is nu besloten om de E-bike-cursus te laten verzorgen door een plaatselijke KBO. De verwachting is dat er dan meer deelnemers aansluiten.

Dit jaar zal er na de zomervakantie een cursus zijn in Rijkevoort, Sambeek en Vierlingsbeek. Beugen en Oeffelt sluiten aan bij de cursus in Rijkevoort, Boxmeer sluit aan bij Sambeek en Overloon, Holthees, Maashees, Groeningen en Vortum – Mullem bij Vierlingsbeek. De cursus wordt gegeven voor Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder de titel "Het nieuwe fietsen".

De SWOGB vindt deze cursus belangrijk voor senioren. Uit de folder van de VVN lezen we: Waarom deze cursus? Voor het eerst zijn er meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in de auto te betreuren. De senioren zijn in hoge mate vertegenwoordigd in deze ongevallencijfers. De VVN wil de stijgende trend doen keren en biedt een geheel nieuwe E-bike cursus aan voor senioren. Een positieve, gezellige bijeenkomst waar over fietsen wordt gepraat en waar gasten, tips en trucs van elkaar en van VVN krijgen zonder betutteling. Aan de hand van foto's, stellingen, feiten en filmpjes worden de cursisten aan het denken gezet en worden onderwerpen besproken onder leiding van een fietscoach. Belangrijke aandachtspunten zijn diversiteit van voertuigen en drukte op het fietspad, omgaan met medeweggebruikers, vitaliteit en kennis van de fiets.

In de voormiddag organiseert de VVN de cursus die 2.5 uur duurt. In de middagpauze wordt er een kleine lunch geserveerd. Het middagprogramma wordt door de betreffende KBO's zelf ingevuld. Zo is er in Sambeek om 13.30 uur vrijblijvend een fietstocht en in Rijkevoort laat men een lokale fietsenmaker komen die tekst en uitleg geeft over E-bikes m.b.t. veiligheid, het gebruik en het onderhoud van de E-bike. Iedere cursus biedt plaats aan maximaal 20 deelnemers. Opgave is noodzakelijk. Wilt U deze cursus volgen, neem contact op met de betreffende persoon. Op 10 september 2019 staat de cursus gepland in dorpshuis de "Elsenhof" in Sambeek. Aanvang 09.30 uur. Opgave bij Martin Zeegers: martinzeegers@kpnmail.nl. Op 9 oktober 2019 staat de cursus gepland in dorpshuis "De Poel" in Rijkevoort. Aanvang 09.30 uur. Opgave bij Jan Verkuijlen: janverkuijlen44@gmail.com. In Vierlingsbeek moet nog een datum afgesproken worden met VVN. Contactpersoon alhier is Jan Spee: jan.spee@ziggo.nl. De cursus is voor de deelnemers geheel gratis. De SWOGB betaalt de kosten die aan deze cursus verbonden zitten.

Meer berichten