Vanaf 28 juni is het vijf dagen draaien en zwieren tijdens de Boxmeerse kermis. (foto: Tom Oosthout)
Vanaf 28 juni is het vijf dagen draaien en zwieren tijdens de Boxmeerse kermis. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Groei Boxmeerse kermis zet door

Het met zilver behangen Boxmeer (het werd dit jaar immers bij de uitverkiezing Beste Kermis van 2018 in de categorie middelgrote kermissen tweede), pakt vrijdag 28 juni tot en met dinsdag 2 juli weer groots uit. Met 35 attracties is het kermisterrein vol. Tegenwoordig heeft Boxmeer de attracties (bijna) voor het uitkiezen. Dat is wel eens anders geweest. Hebben de meeste kermissen met krimp te maken, Boxmeer groeit.

Door onze redactie

Dat niet Boxmeer maar Winterswijk in de categorie 'kermissen met 26 tot 50 attracties 2018' met de hoofdprijs in april aan de haal ging, deed maar heel even pijn bij de Boxmeerse kermiscommissie. De organisatoren constateerden dat Boxmeer er dicht bij zat, dus op de goede weg zit om vervolgens weer de focus op dit jaar te richten. Want de kwaliteit van de attracties moet hoe dan ook op peil worden gehouden om in de top mee te blijven draaien. Gezien de 35 attracties die dit jaar op het Weijerplein, Raetsingel en Hengstplein te vinden zijn, is dat weer gelukt. Maar niet alleen het aantal attracties is belangrijk. "Ook de prikkelarme kermis op zondagmiddag, Zilveren Maandag, de kinderbraderie en goede voorzieningen zoals een invalidentoilet dragen bij aan de kwaliteit van de kermis", stelt kermismeester Antoine Eijkens. "Dat de exploitanten erg tevreden zijn en dichtbij hun woonwagens kunnen plaatsen zijn ook pluspunten.

Atze Lubach, voorzitter van kermisbond Bovak, bevestigt dat de Boxmeerse kermis tegenwoordig een topproduct is. "Op veel aspecten wordt hoog gescoord. Het rampenplan is top, maar ook over de ruimte voor de rijdende school is goed nagedacht. De publiciteit rondom de kermis is prima verzorgd. De sociale media worden daar goed voor gebruikt en Boxmerenaren blijken trots te zijn op hun kermis. Ook dat wordt onderzocht." Staan de kermissen op veel plaatsen onder druk en dalen de bezoekersaantallen, Boxmeer geeft volgens Eijkens een omgekeerd beeld. "De verplaatsing van augustus naar juni heeft de kermis in Boxmeer geen windeieren gelegd. Jaarlijks proberen we een beeld te krijgen van de drukte, met zondagmiddag 15.00 uur als ijkpunt. Dat is één van de drukste perioden in vijf dagen. Het aantal bezoekers blijkt de laatste jaren met telkens enkele procenten te stijgen. We zitten nu tegen de vijftienduizend en in een stijgende lijn."

Het binnenhalen van attracties is sinds de verhuizing van de kermisdatum naar juni geen probleem meer. "Dit jaar hadden we zo'n tachtig inschrijvingen. Dan kun je kiezen. Zo hebben we dit jaar voor het eerst een exploitant uit Groningen. Hij staat met zijn Fun House op het Weijerplein."

Toch is er ook een 'maartje'. Het halen van de grootste attracties, de publiekstrekkers, is door de opkomst van vele (muziek)festivals, er niet simpeler op geworden. "Dat is voor de organisatoren een toenemend probleem", zegt Lubach. "Op de festivals zijn de grootste attracties zeker van een vast bedrag. Daarbij zijn in Nederland maar een beperkt aantal publiekstrekkers."

Meer berichten