Het nieuwe koningspaar wordt in het zonnetje gezet. (eigen foto)
Het nieuwe koningspaar wordt in het zonnetje gezet. (eigen foto)

Koningspaar gilde Oploo

Tijdens het jaarlijkse koningschieten van het Sint Matthiasgilde Oploo werd het nieuwe koningspaar bekend, maar ook legden drie dames tijdens de gebruikelijke gildemis de eed van trouw af.

Onder een voorjaarszonnetje trok het gilde al vroeg door de versierde straten van Oploo van de Watermolen naar de Sint Matthiaskerk. Tijdens de gildemis legden drie dames, met de hand aan het vaandel, de eed van trouw af. Na de overvendeling bij de kerk door de vaandrig voor God, koning en vaderland, trok het gilde naar de Matthiaskapel, waar bloemen gelegd werden bij het Sint Matthiasbeeld en de herdenkingsstenen voor de Oploose gevallenen in WOII en Nederlands-Indië. Vanaf daar vervolgde het gilde zijn weg naar de watermolen. De vogel kreeg haar plek in de schutsboom, waarna het gilde driemaal om de schutsboom trok om die symbolisch te bevrijden van kwade invloeden.

De koning, vertegenwoordigers van kerkelijk en wereldlijk gezag en als laatste de deken, losten als eersten de bevrijdingsschoten op de houten vogel. In de strijd om het koningschap lieten de dames zich niet onbetuigd, maar het was Chris Cornelissen die de vogel na 130 pogingen naar beneden schoot. Voor Cornelissen en zijn vrouw Nellie is het hun tweede koningschap.

Meer berichten