Kevin van der Linden: "Ik heb een heel bewogen jaar achter de rug, maar heb nu weer een nieuw doel in mijn leven." (foto: Thijs Fleurkens)
Kevin van der Linden: "Ik heb een heel bewogen jaar achter de rug, maar heb nu weer een nieuw doel in mijn leven." (foto: Thijs Fleurkens)

"Muziek was therapeutisch voor me"

Kevyn van der Linden uit Overloon presenteerde onlangs zijn eerste single Bad Blood. Voor de 28-jarige songwriter een mijlpaal en een nieuwe, frisse start. "Ik heb in complete ellende gezeten."

door Henk Lammen

 Kevyn van der Linden groeide op in het Venrayse kerkdorp Merselo. Na de lagere school ging hij naar het Raayland College in Venray en verkaste vervolgens naar Arnhem en Nijmegen om daar te gaan studeren. Het ging volledig mis na de scheiding van zijn ouders en het vertrek van zijn vader naar het buitenland. "Het ging ook niet goed met mijn studie en ik had echt tijd nodig om te herstellen." Het werd de zwartste periode in zijn nog jonge leven. "De slechtste versie van mezelf. Ik had depressieve gedachten, schaamde me, zelfhaat. Het was de moeilijkste periode in mijn leven. Ik zat alleen binnen, schaamde me om mijn gezicht te laten zien. Ik had ook geen zin om geconfronteerd te worden met vragen als 'hoe gaat het met je?' Ik erkende dat er niets meer over was. Het leven was miserabel."In goede en vooral slechte tijden staan de echte vrienden op.

Zo ook bij Kevyn. Zijn vrienden Jeroen Verstappen en Thijs Fleurkens, een recording-duo gevestigd in Venlo, namen hem bij de hand. Met muziek als geneesmiddel. En met als resultaat het muzikaal soloproject The Psychedelic Birthday Party en zijn eerste single Bad Blood. "Een project waarin ik mijn donkere en dromerige ziel de ruimte geef om te ademen. De muziek is het beste te omschrijven als Ghostly pop for the Lost, een dimensie waarin alternatieve pop en melancholische Indie samensmelten." Muziek werd hem thuis met de paplepel ingegoten. "Het begon voor mij toen ik zag hoe mijn broertje Kane gitaar leerde spelen van mijn vader. Ik vond dit zo gaaf dat ik besloot dit ook te leren. Ik was veertien jaar en speelde samen met mijn vader en Kane liedjes van Santana en White Lion. Het bracht kleur en sfeer binnen het gezin. Dat is denk ik wel het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb. Toen Xonya, mijn jongste en meest rock-'n-roll-tante, mij later ook nog eens introduceerde aan de band Nirvana, was ik al helemaal verkocht aan de droom om zelf muziek te schrijven." Kevyn tekent nagenoeg in zijn eentje voor Bad Blood. Hij schreef het nummer, zingt het en speelt diverse instrumenten.

De presentatie van zijn eerste single geeft hem ook weer de levenslust. "Ik heb een slecht en heel bewogen jaar achter de rug, maar heb nu weer een nieuw doel in mijn leven. In het nieuwe schooljaar start ik een opleiding fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen en stort me verder op de muziek. Bad Blood is het eerste product, er komt echter meer aan. Samen met Jeroen en Thijs werk ik aan het afronden van songs. In wat voor vorm die we naar buiten brengen, is nog niet duidelijk. Het liefst natuurlijk live. Met een band op het podium. We duiken eerst de studio in om een en ander af te maken. Muziek was therapeutisch voor me, heeft me er bovenop geholpen. Daar ben ik dankbaar voor."

Meer berichten