Willem Bisseling presenteert 'Vader op komst': "Ik had behoefte aan praktische adviezen voor mijn nieuwe rol."  (foto: Ezra Homan)
Willem Bisseling presenteert 'Vader op komst': "Ik had behoefte aan praktische adviezen voor mijn nieuwe rol." (foto: Ezra Homan)

'Ultieme voorbereiding op vaderschap'

Willem Bisseling (36) is geboren en getogen in Boxmeer, maar kwam via Leiden uiteindelijk in Amsterdam terecht. Daar werkt hij als literair agent voor zo'n 200 Nederlandse auteurs als Isa Hoes, Murat Isik, Myrthe van der Meer en vele vele anderen. Hij komt nog geregeld in zijn geboortedorp. "Zeker, want mijn familie woont nog altijd in Boxmeer."

Door Ron Koenen

Willem Bisseling is niet alleen literair agent, maar mag zich inmiddels ook schrijver noemen. Onlangs presenteerde hij zijn eerste boek: 'Vader op komst', een boek over aanstaand vaderschap. "'Vader op komst' is mijns inziens het eerste boek voor aanstaande vaders dat op een eerlijke (niet stereotype) manier kijkt naar hoe je je het best kan voorbereiden op de komst van je kind. Zodra ik wist dat mijn vriendin zwanger was, wilde ik alles weten. Wat mocht ze eten? Hoe werken weeën? Wanneer moet je naar de verloskundige? Wanneer moet je een crèche regelen? Waar parkeer je je auto als je hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis gaat? Ik wilde niet alleen zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat de kleine kwam, ik wilde vooral ook heel graag mijn vriendin ondersteunen en helpen tijdens die zwangere maanden."

Net als veel andere mannen googelde hij zich suf naar tips en adviezen, raadpleegde hij vrienden en familie en struinde hij boekhandels af naar boeken speciaal voor aanstaande vaders. "Via Google eindigde ik al snel op typische, in mijn ogen tuttige, 'mama'-blogs, bij vrienden en familie ontkwam ik ook niet altijd aan conservatisme en als het aankwam op vaderschapsboeken: die waren zonder uitzondering flauw en stereotiep. Ik had behoefte aan praktische adviezen voor mijn nieuwe rol en vond die tot mijn grote verbazing niet. Dus schreef ik het zelf." Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen speciaal voor aanstaande vaders. De meeste informatie is nog altijd vrijwel uitsluitend op de moeder gericht. Dit boek is er uitdrukkelijk voor de vaders die goed geïnformeerd willen zijn tijdens de zwangerschap en vlak daarna. "Er zijn steeds meer gezinnen die de zorg voor hun kinderen gelijk willen verdelen. Het percentage jonge vaders dat ouderschapsverlof opneemt en thuisblijft om voor de kinderen te zorgen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. We zijn als samenleving op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Dit is de ultieme voorbereiding op het moderne vaderschap. Vader zijn gaat na dit boek (bijna) vanzelf. " 'Vader op komst' is een gids en een handboek voor alle aanstaande vaders die willen weten waar ze de komende tijd aan toe zijn. Isa Hoes schreef erover: 'Wat een verademing! Eindelijk een boek waarin aanstaande vaders op een eerlijke en gelijkwaardige manier worden voorbereid op de komst van hun kind. Niet flauw en cliché, maar geestig en oprecht. Een must read voor moderne vaders (en moeders)!' Het boek is verkrijgbaar bij alle reguliere en online boekhandels en kost 17,99 euro

Meer berichten