Foto uit De Verjaardagskalender van Sambeek: harmonie Semper Unitas viert in 1936 het 35-jarig bestaan (foto: Sambeeks Heem).
Foto uit De Verjaardagskalender van Sambeek: harmonie Semper Unitas viert in 1936 het 35-jarig bestaan (foto: Sambeeks Heem). (Foto: )

Sambeekse verjaardagen centraal

Veel mensen vinden het leuk om te weten wat er op hun geboortedag of op die van hun partner of kinderen is gebeurd. Datzelfde geldt ook voor hun trouwdag. En daarom slaan ze er boeken op na of speuren ze het internet af om dat te achterhalen.

De gebeurtenissen die ze dan vinden, betreffen bijna altijd het wereldnieuws of hooguit wat er in Nederland op die bepaalde dag heeft plaatsgevonden. De naam Sambeek zullen ze echter niet snel tegenkomen - simpelweg omdat de feiten uit de geschiedenis van het dorp nooit beknopt en overzichtelijk zijn genoteerd. Met De Verjaardagskalender van Sambeek, uitgegeven door Sambeeks Heem, komt daar verandering in.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een verjaardagskalender. Niet alleen om daarop de verjaardagen en andere zaken van familieleden of kennissen die onthouden moeten worden te noteren. Nee, deze kalender is meer: bij een groot aantal dagen staan zeer beknopt gebeurtenissen uit de lange geschiedenis van Sambeek vermeld. Iedereen kan dus berekenen hoe lang het geleden is dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvond. Zo fungeert deze kalender echt als een verjaardagskalender van het dorp Sambeek.

Wie op 11 januari jarig is, ziet meteen dat op die dag in 1901 ook harmonie Semper Unitas is opgericht. En het paar dat op 6 mei in het huwelijk trad, doet dat op dezelfde dag dat het Antoniusgilde in 1421 ontstond.En voor wie 1 september een memorabele dag is, kan meteen op de kalender zien dat in 1911 de eerste keuring voor trekhonden werd gehouden. Zo fungeert De Verjaardagskalender van Sambeek als een beknopte kroniek van het dorp. De kalender is voorzien van vele bijzondere foto's. De verjaardagskalender is verkrijgbaar bij de stand van Sambeeks Heem in de ruimte onder toren tijdens het Sint-Jansweekend van 15 en 16 juni. Sambeek viert weer het Sint-Jansweekend.

Op zaterdag 15 juni is er om 18.30 uur de traditionele Sint-Janskransenwijding. 's Middags laat een aantal dames zien hoe deze kransen worden gemaakt. Deze kransen zijn vanaf 14.00 uur te koop. Na afloop van de kransenwijding geeft harmonie Semper Unitas nog een zomeravondconcert. Op zondag 16 juni is er om 10.30 uur eerst een eucharistieviering in de kerk. En van 13.30 tot 16.30 uur zijn er dus de bovengenoemde speelse activiteiten.

Voor meer informatie kijk op de website: www.sambeeksheem.nl.

Meer berichten