Theo Verdijk, Martin Derks en Harold Goumans (v.l.n.r.) maken zich op voor Maestro 2019. (foto: Henk Lammen)
Theo Verdijk, Martin Derks en Harold Goumans (v.l.n.r.) maken zich op voor Maestro 2019. (foto: Henk Lammen) (Foto: Henk Lammen)

Overloon op zoek naar maestro

Zes prominente inwoners van Overloon strijden op zaterdag 29 juni in de Raaijhal om de titel Maestro 2019. De dirigenten in spe moeten Fanfare Vriendenkring Overloon in goede banen leiden. "Het is een flinke opgave. Ik kan geen noot lezen", vertelt kandidaat-maestro Theo Verdijk.

Door Willem Menting

 Met zijn baton in de hand staat Verdijk thuis voor de spiegel te oefenen. Last van zenuwen heeft hij niet, maar dat zal anders zijn als hij tijdens Maestro 2019 in een volle sporthal staat. "Dat oefenen thuis gaat eigenlijk best prima, maar ik weet niet hoe het straks met de zenuwen gaat als ik op de bok sta. Vrijdag hebben we de eerste repetitie met de fanfare. Ik ben benieuwd hoe het dan gaat. Het is best indrukwekkend om voor zo'n gezelschap te staan. Ik heb de laatste tijd wel veel repetities van de fanfare bezocht dus ik weet een beetje hoe het werkt."

Naast Verdijk doen Jeanne Willems-Vloet, Claire Bos, Thijs Hofmans, Hans Theunissen en Femke Weerts-Altink mee aan Maestro 2019. "Ik zou het natuurlijk leuk vinden om te winnen. Het is toch speciaal om de titel Maestro 2019 te dragen, maar ik gun het de anderen ook. Er heerst geen hevige concurrentiestrijd onderling." Het zestal wordt beoordeeld door een jury en muziekkenners Rob van Reijmersdal en Gertie Mooren. Het moet een sfeervolle avond worden, waarin entertainment een belangrijke rol speelt. "De Raaijhal wordt chique aangekleed en we zorgen voor mooie, ruime zitplaatsen. Daarnaast wordt alles met vijf camera's gefilmd en komen er twee grote videoschermen", vertelt Harold Goemans, beheerder van de sporthal. "We kunnen uiteindelijk zo'n 700 mensen een plek aanbieden. Het wordt een flinke opgave, maar Maestro 2019 wordt een grootse show."

De eerste editie wordt gepresenteerd door Martin Derks en Peter Loonen. Zij verzorgen onder meer de interviews met de deelnemers in de greenroom. "De kandidaat-maestro's stellen zich natuurlijk enorm kwetsbaar op", vertelt Derks. "Ze gaan iets doen waar ze totaal geen ervaring mee hebben. Dat moet je durven." Alle deelnemers spelen samen met de fanfare drie muziekstukken. "Er worden veel verschillende stukken gespeeld. Zo komt onder meer Abba voorbij. Voor de muzikanten is het ook een zware avond. Zij moeten veel stukken spelen. Vanuit de fanfare vinden we belangrijk om het publiek op te zoeken dus daarom hebben we deze avond georganiseerd. Het moet een feestje worden voor jong en oud", besluit Derks. Toen Verdijk het verzoek kreeg om mee te doen, moest hij daar even over nadenken. Verdijk is immers, zoals hij het zelf zegt, a-muzikaal. "Ik heb de knoop vrij snel doorgehakt. Het is een mooie ervaring. En de kandidaten komen allemaal uit andere generaties, dus dat is wel bijzonder. We gaan allemaal ons stinkende best doen."

Tickets kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Plus Verbeeten, de Raaijhal, café en partycentrum Bos, Shop Jacobs en via fanfarevriendenkring.nl. De avond begint om 20.00 uur, deuren open vanaf 19.00 uur.

Meer berichten