Pater Luc Janssens zegent haantje en kruis op de toren van de basiliek (Foto: OLV-parochie Boxmeer)
Pater Luc Janssens zegent haantje en kruis op de toren van de basiliek (Foto: OLV-parochie Boxmeer)

Haantje en kruis terug op Sint Petrus basiliek

Het haantje en het kruis van de Sint Petrus Basiliek staan weer fier en stralend op de toren. Tegelijk zijn de wijzerplaten van de klok tijdelijk weg om opgeknapt te worden.

Pater Luc Janssens had de moed om zich op te laten takelen en de zegening te verrichten bovenop de torenspits. "Ik had er ook voor kunnen kiezen om die zegening te doen op de begane grond", vertelt hij niet zonder enige trots, "maar ik wilde toch de uitdaging aangaan om daarboven ter plekke de zegening te doen. Dat was best spannend. Je staat wel veilig, maar je hebt er geen idee van hoeveel wind er daarboven staat." Als hoeder van de parochie voegt hij hier nog aan toe: "Ik wil iedereen bedanken die eraan heeft meegewerkt om dit kruis met de haan te restaureren en weer opnieuw te plaatsen op de plek waar het thuishoort, de toren van de basiliek. Ik hoop en bid, dat de parochie Boxmeer, waarover de haan nu weer uitkijkt, in vrede mag leven."

De reparatie heeft zo'n half jaar geduurd. Verwacht wordt dat ook de wijzerplaten van de klok op toren zolang weg zullen zijn. Pater Luc Janssens: "Het is een heel proces van galvaniseren, vergulden en aanbrengen van nieuwe lampjes. We moeten het even verdragen dat de toren zo leeg oogt zonder klok.

Meer berichten