Gerrie en Gertruud van den Bergh vieren hun 100-jarig jubileum met een ontbijt op straat. (foto: Metzet Tekst & Communicatie)
Gerrie en Gertruud van den Bergh vieren hun 100-jarig jubileum met een ontbijt op straat. (foto: Metzet Tekst & Communicatie) (Foto: Metzet Tekst & Communicatie.)

Honderdjarige bakker trakteert op ontbijt

Bakkerij Van den Bergh, met winkels in Boxmeer en Afferden, bestaat op 20 mei 2019 honderd jaar. Die mijlpaal vieren de eigenaren, Gerrie en Gertruud van den Bergh, met een ontbijt op straat. De Dorpsstraat in Afferden, waar de bakkerij is gevestigd, wordt zondagochtend 26 mei afgesloten voor het verkeer. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen die zich aanmeldt welkom voor een gratis ontbijt. Aansluitend is er open huis in de bakkerij.

20 mei 1919 was de dag waarop Gerardus van den Bergh, beter bekend als Mulders' Grad, de stoute schoenen aantrok en een bakkerij opende aan de Dorpsstraat in Afferden. Nu, honderd jaar later, bestaat de bakkerij nog steeds, met moderne winkels in Afferden en Boxmeer (winkelcentrum de Kloostertuin). Grad was een zoon van de Afferdense molenaar Christiaan van den Bergh. Hij was twee weken eerder getrouwd (met Wilhelmina Aben) en om een gezin te kunnen stichten, moest hij buiten de molen zijn heil zoeken. Want oudere broer Arnold nam de molen over. Van graan malen tot brood bakken was niet zo'n grote stap. De 29-jarige molenaarszoon kocht het huis van de notaris in de Dorpsstraat en bouwde het om tot bakkerij. In 1952 deed Grad wegens gezondheidsproblemen een stap terug. Zijn vrouw was acht jaar eerder overleden. De jongste van de twee zonen, Anton, kwam met zijn 21 jaar aan het roer te staan. Diens tien jaar oudere broer Chris werd zijn steun en toeverlaat en met hard werken wisten ze samen het bakkersbedrijf door de vijftiger en zestiger jaren te leiden. De derde generatie Van den Bergh maakte zijn opwachting in 1978. Vier jaar eerder had Anton's oudste zoon, Gerrie (1956), de mavo afgerond en tot verrassing van Anton zei die na de diploma-uitreiking: "Na mijn vakantie begin ik in de bakkerij." Daar dacht vader anders over. Gerrie moest het vak maar gaan leren bij collega Arts in Ottersum. In 1978 ging de gezondheid van Anton dusdanig achteruit dat hij zijn zoon vroeg het bedrijf over te nemen. Die deed dat met verve. Hij had inmiddels verkering gekregen met de kleindochter van een Gennepse bakker, Gertruud Thijssen (1957), en samen bouwden zij Bakkerij Van den Bergh uit tot het bloeiende bedrijf dat het nu is. In 1983 werd in het Boxmeerse winkelcentrum De Kloostertuin een filiaal geopend. "Meegaan met de tijd, met oog voor de traditie", dat is ons motto, zegt Gerrie van den Bergh. "De focus ligt op kwaliteit, niet op groter, grootst." Dat betekent dat het edele handwerk hoog in het vaandel staat en de bakkersbaas zelf vanaf 's ochtends vroeg in de bakkerij aan het werk is, gesteund door trouw en vakkundig personeel. Terwijl zijn echtgenote de winkels leidt. Klanten en geïnteresseerden uit Boxmeer en Afferden die willen deelnemen aan het ontbijt melden zich aan met behulp van een flyer die in de winkels verkrijgbaar is, of via de website bakkerijvandenbergh.nl/100jaar/. Zelf bord, beker en bestek meebrengen. Aansluitend open huis in de bakkerij in Afferden.

Meer berichten