Fanfare St. Cecilia uit Maashees viert dit jaar haar eeuwfeest. (foto: Bas Delhij)
Fanfare St. Cecilia uit Maashees viert dit jaar haar eeuwfeest. (foto: Bas Delhij) (Foto: Bas Delhij)

Fanfare Maashees honderd jaar

Fanfare St. Cecilia uit Maashees bestaat een eeuw. Komende zondag en tijdens het pinksterweekend (7, 8 en 9 juni) wordt hier met toeters en bellen bij stilgestaan.

door Sven Poels

Maashees is een kleine gemeenschap met slechts 850 inwoners. Toch – of misschien juist daardoor – leeft de fanfare onder de inwoners. Hét bewijs daarvan zijn de jaarlijkse kerstconcerten, die elke keer mogen rekenen op zo'n tweehonderd aandachtige toehoorders. "Daar sta ik telkens weer van te kijken", vertelt voorzitter Martijn van der Veen (36). "We zijn er heel blij mee en het geeft aan dat we ons als kleine vereniging op een positieve manier manifesteren." De honderdjarige fanfare – vernoemd naar St. Cecilia, beschermheilige van de muziek – laat in het dorp geregeld van zich horen. Naast het kerstoptreden is er ook een jeugdconcert, een voor- en najaarsconcert en ook worden de kermis, de dodenherdenking en de intocht van Sinterklaas muzikaal opgeluisterd. En dan vinden er ook nog diverse acties en uitstapjes plaats, voor zowel jong als oud. "Het jeugdorkest speelt samen met de verenigingen uit Broekhuizen, Broekhuizenvorst en Melderslo. Om de jeugd te stimuleren wordt er al 25 jaar lang elk jaar een concerttrip van een week naar Luxemburg gemaakt. Een prachtige reis", spreekt Van der Veen uit ervaring.

Andere hoogtepunten waar de preses graag aan terugdenkt zijn de promotie naar de tweede divisie in 1994, de derde plek op de Open Nederlandse Fanfarekampioenschappen in 2017 en de promsconcerten die twintig jaar geleden door dirigent Roel Verheggen in het leven werden geroepen. "Een combinatie van populaire en klassieke muziek. Daarmee waren we een van de eersten."

De fanfare in Maashees speelt nu in de derde divisie, een niveau waarop de kleine vereniging (65 leden onder wie 35 musicerend) actief hoopt te blijven. "We hebben het geluk dat we qua bezetting goed zitten. Daardoor hoeven we er, in tegenstelling tot sommige andere fanfares, zelden tot nooit mensen bij te vragen. Daar zijn we best trots op." Elke vrijdagavond wordt er gerepeteerd in Plein 27, het gemeenschapshuis. Momenteel wordt daar de laatste hand gelegd op de jubileumactiviteiten in het (pinkster)weekend van 7, 8 en 9 juni. "Op de vrijdag ontvangen we onze Duitse vrienden van Musikkappele Laiz (uit Sigmaringen, red.). Een dag later begint om 17.00 uur het concert met de reüniefanfare, om 19.30 uur is er een receptie en daarna is er een feestavond. En op de zondag is er vanaf 11.00 uur een dorpsbrunch met muziek van bevriende verenigingen en onze eigen jeugdfanfare." De festiviteiten vinden in de Antoniuskerk in Maashees plaats; bij mooi weer erbuiten. "We hopen dat er veel mensen op afkomen", aldus Van der Veen. "Maar vooral dat het heel gezellig wordt."

Komende zondag (19 mei) bestaat fanfare St. Cecilia exact honderd jaar. Op die dag vindt er in Plein 27 vanaf 15.00 uur een miniconcert plaats, aangevuld met een presentatie door Jos van Kooij over de historie van de jubilerende vereniging.

Meer berichten