Dodenherdenking in Westerbeek. (foto: Gerrit van Kempen, Tunnis.nl)
Dodenherdenking in Westerbeek. (foto: Gerrit van Kempen, Tunnis.nl)

Indrukwekkende dodenherdenking in Westerbeek

De dodenherdenking van de gemeente Sint Anthonis vond dit jaar plaats in Westerbeek.

In gemeenschapshuis De Schans waren inwoners vanaf 18.00 uur al welkom voor koffie en een goed gesprek. De aanwezigen gingen, begeleid door het Matthias gilde en het St. Anthoniusgilde, in een stille tocht naar het Peelplein in het centrum van Westerbeek. Onder een vriendelijk avondzonnetje volgde vervolgens de plechtigheid bij het Lancastermonument.

Met passende muziek van het Metropeel orkest en vendelzwaaien door de gildebroeders werd het gedicht van Riek Janssen ingeleid. De jongeren van Wersterbeek legden een grafstuk bij de graven op het kerkhof. Burgemeester Sijbers sprak de aanwezigen toe. Zij had het over onze bevrijders, over de lancaster bommenwerper die zijn einddoel niet haalde en de 7 bemanningsleden die op de begraafplaats van Westerbeek liggen. De burgemeester ging in op het thema van deze dodenherdenking In vrijheid kiezen. Zij sprak over onze vrijheid om zelf te bepalen of wij al dan niet gebruik van dit recht maken.

Samen met veteraan Freddie Toonen, die uitgezonden is geweest naar Bosnië en onder andere in de tweede Golfoorlog heeft gediend, legde zij een krans bij het Lancastermonument. In haar toespraak stond zij stil bij alle burgers en militairen die zich ingezet hebben en nog steeds inzetten. Zij verdienen ons respect en waardering. Willeke en Maartje van der Heijden legden namens alle inwoners van gemeente Sint Anthonis als tweede een krans bij het monument.

Het voorlezen van de namen van de gevallen was de opmaat naar het spelen van The last post door Willeke Boom, waarna twee minuten stilte volgden die niet alleen in Westerbeek maar in heel Nederland in acht werden genomen. Na het Wilhelmus en een dankwoord van ceremoniemeester Frans van der Heijden was een indrukwekkende gemeentelijke dodenherdenking ten einde.

Meer berichten