Hans Maassen en Peter Goes kijken uit naar het evenement Hallo Wereld op 30 mei in Boxmeer. (eigen foto)
Hans Maassen en Peter Goes kijken uit naar het evenement Hallo Wereld op 30 mei in Boxmeer. (eigen foto)

'We willen laten zien hoeveel er leeft'

"We willen laten zien hoeveel er leeft in de gemeente Boxmeer." Aan het woord zijn Hans Maassen en Peter Goes van de SOB (Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer). De SOB biedt al jarenlang een platform aan iedereen in de gemeente Boxmeer die zich inzet voor doelen in ontwikkelingslanden.

"Er gebeurt zo veel op dat gebied," vertelt Maassen. "Meer dan 50 bedrijven en organisaties hebben de gemeentelijke FairTrade-sticker verdiend, we hebben een bloeiende Wereldwinkel, vijftien stichtingen steunen projecten op het zuidelijk halfrond. We vonden het hoog tijd om iets te organiseren waarmee we al die positieve energie kunnen laten zien." Dat iets wordt het evenement Hallo Wereld op donderdag 30 mei, tijdens de traditioneel drukbezochte koopzondag op Hemelvaartsdag in Boxmeer. Vele tientallen ondernemers, stichtingen, scholen, verenigingen en culturele organisaties zorgen voor een programma dat zich over het hele centrum uitspreidt.

Doel van het evenement is mensen met elkaar in contact brengen. "Die verbinding is in onze ogen belangrijk," zegt Maassen. "Er is een optimistisch tegengeluid nodig tegen de verharding en polarisatie in onze samenleving. De belangstelling voor onze buren met een andere cultuur moet verder gaan dan alleen interesse voor exotisch eten."

Maassen en Goes hebben tijdens de voorbereidingen ook hun eigen horizon verbreed. "Al die contacten hebben mij verrijkt", vertelt Goes. "Neem bijvoorbeeld oud-missionaris Harry Tullemans, die vertelde dat hij pas een cultuurshock kreeg bij terugkeer in Nederland. Terug in onze stressvolle maatschappij. Zoiets zet je aan het denken." Tullemans verzorgt op 22 mei samen met Hanny Friesen een lezing in de bibliotheek. Friesen heeft als kinderarts op veel plekken in de wereld gewerkt. De lezing behoort tot het voortraject richting het festival op Hemelvaartsdag. Een week eerder (op 15 mei) vertellen Sara Kinsbergen en Hans Baltussen over hun ervaringen met projecten in ontwikkelingslanden. Verder zijn in het voortraject klassen van de Peppels, Elzendaal, Metameer en ProCollege actief. De resultaten daarvan zijn op de 30e mei zichtbaar voor het publiek. Maassen en Goes noemen zichzelf realistische idealisten. Ze staken de handen uit de mouwen om van het festival Hallo Wereld een succes te maken. "Een betere wereld begint hier, in de gemeente Boxmeer." Draagvlak creëren voor een eerlijke verdeling van de welvaart is voor hen een voorwaarde voor stabiliteit in de wereld. "We stonden versteld van de enorme bereidheid om een steentje bij te dragen aan het evenement. Van bevlogen mensen, ideële en culturele organisaties tot aan het bedrijfsleven, dat op 30 mei laat zien dat het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt. We hebben weinig gemerkt van cynisme. Integendeel, het enthousiasme heeft onze stoutste dromen overtroffen."

Meer info op www.hallowereldboxmeer.nl.

Meer berichten