Milenko (68) en Vlafanka (65) Lepanovic wonen en werken al sinds 1973 in Boxmeer. Het stel zamelt spullen in voor Bosnië. (foto: Tom Oosthout)
Milenko (68) en Vlafanka (65) Lepanovic wonen en werken al sinds 1973 in Boxmeer. Het stel zamelt spullen in voor Bosnië. (foto: Tom Oosthout)

Met flinke bestelbus naar Bosnië

Milenko (68) en Vlafanka (65) Lepanovic wonen en werken al sinds 1973 in Boxmeer. Het echtpaar komt oorspronkelijk uit het voormalige Joegoslavië (Doboj, Bosnië. red.). Sinds jaar en dag rijdt het stel meerdere keren per jaar in hun oude Volkswagen Golf naar hun geboortestreek om kleding en andere goederen af te leveren voor de plaatselijke bevolking.

Boxmeer - Iedere keer weer is de auto van het echtpaar tot de nok toe volgestouwd met kleding en andere goederen. Ook een inwoner van het Land van Cuijk (naam is bekend bij de redactie, red.) doneerde regelmatig kleding. Om het stel de helpende hand toe te steken zette hij een hulpactie op touw (zie kader). De actie zorgde er uiteindelijk voor dat Milenko en Vlafanka met een grote bestelbus en aanhanger de reis naar Bosnië kunnen maken. "Ik heb hem al duizend keer bedankt", zegt Vlafanka apetrots. "Ik besef het nog steeds niet. We zijn gewend om mensen te helpen en niet om zelf geholpen te worden. Mijn collega's zeggen dat we dit verdienen, ik voel me een beetje bezwaard."

Het echtpaar reisde in de nacht van donderdag op vrijdag naar hun geboortegrond. Veel bekenden wonen er niet meer, maar dat maakt het stel niet uit. "Met de bus duurt de reis zeker twintig uur. De bus is helemaal volgepropt met kleding, beddengoed, servies en andere huishoudelijke spullen. Er is vooral behoefte aan kinderkleding voor onder meer een weeshuis (onder Nederlandse leiding, red.). De bevolking in Doboj heeft de hulp van buitenaf nog altijd nodig. We blijven niet lang in Bosnië. Het is uitladen en dan weer terug naar huis."

Vlafanka haalt veel voldoening uit de hulpactie voor haar geboortestreek. "We hebben het zelf niet echt breed, maar als ik zie wat mensen in Bosnië hebben dan zijn we heel rijk. Je leert alle kleine beetjes waarderen. Voor ons zijn veel zaken vanzelfsprekend en dat is daar zeker niet zo. Het is hard werken. Ik hoop dat we weer veel mensen gelukkig kunnen maken met alle spullen. Een slaapkamper in ons huis is altijd volgestopt met spullen, hopelijk kunnen we alle spullen meenemen naar Bosnië."

Meer berichten