Op het podium tijdens het Kidscongres in Ooorlogsmuseum Overloon. (persfoto)
Op het podium tijdens het Kidscongres in Ooorlogsmuseum Overloon. (persfoto)

Kinderen denken tijdens congres mee over hun toekomst

De gemeente Boxmeer en Stichting Doejemee slaan de handen ineen om kinderen als gelijkwaardige partner mee te laten denken over onze gezamenlijke toekomst.

Op 3 april was het zover, het eerste Kidscongres van de regio bij Oorlogsmuseum Overloon. Bijna 100 kinderen waren aanwezig om hun oplossingen op volwassen vraagstukken te presenteren. Zo dachten de kinderen na over armoedebestrijding, milieu, het Maasheggengebied, leegstand van winkelpanden en normen en waarden op straat. Bepaald geen kinderachtige vraagstukken dus. De gemeente Boxmeer, ondernemersvereniging OVRV en Sociom hadden deze vraagstukken aangedragen. In de maanden voorafgaand aan het Kidscongres gingen medewerkers van St. Doejemee op bijna alle scholen in de gemeente Boxmeer met de kinderen aan de slag om 'verrassende en inspirerende' oplossingen te bedenken voor de ingebrachte vraagstukken.

"Kinderen denken anders en laten zich niet stoppen door dingen die onmogelijk lijken. Ze zijn onbevooroordeeld , durven vragen te stellen die volwassenen niet durven te stellen en hebben gedachten die bij volwassenen niet opkomen. Daardoor komen we geïnspireerd door de verfrissende ideeën van kinderen tot oplossingen om de organisaties en onze samenleving verder te helpen", aldus Ellen Smits.

Tijdens het Kidscongres presenteerde een afvaardiging van kinderen hun ideeën. Zo werd er een verhaal verteld, werden 3D-ontwerpen getoond, was er een presentatie met een VR-bril en één idee werd zelfs middels een rap voorgedragen. Na de presentaties kwam als surprise gastspreker, Teun Peters. Deze bekende en bij de jeugd zeer populaire YouTuber vertelde over de voordelen van vloggen en YouTube, maar hij wees ook op de gevaren en de uitdagingen die sociale media met zich meebrengt. Na de pauze was er een designsessie van de kinderen en de volwassenen waarbij er samen gekeken werd naar welke oplossingen er ook echt gerealiseerd zouden kunnen worden. Ook hier kwamen verfrissende ideeën omhoog. De intentie is uitgesproken dat sommige van deze ideeën ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Meer berichten