Het Weijerkoor tijdens een eerder optreden in de Boxmeerse Petrusbasiliek. (foto: Weijerkoor)
Het Weijerkoor tijdens een eerder optreden in de Boxmeerse Petrusbasiliek. (foto: Weijerkoor)

Requiem van Mozart in Petrusbasiliek

Het Boxmeerse Weijerkoor verzorgt vrijdag 3 mei een Herdenkingsconcert in de St.Petrusbasiliek in Boxmeer. Op het programma staat het Requiem van de wereldberoemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart. Het koor wordt bijgestaan door enkele vermaalde solisten en het Holland Kamer Orkest.

door onze redactie

Ook voor Ludwig van Beethoven is 3 mei een rolletje weggelegd. Van de Duitser wordt het Elegischer Gesang ten gehore gebracht. "Het komt niet vaak voor dat er in Boxmeer een uitvoering op hoog niveau is van het Requiem van Mozart", zegt een woordvoerder van het Weijerkoor. "Vanwege de ambiance en de verwachte bezoekersaantallen is deze keer gekozen voor de St. Petrusbasiliek. Ook de instrumentale begeleiding en de solisten zijn van hoog niveau. Met andere woorden, we hebben er alles aan gedaan om dit een memorabele uitvoering te laten worden."


Achter het Requiem schuilt een bijzonder verhaal. Mozart begon met het compeneren van het stuk in opdracht van een tot op de dag van vandaag onbekend gebleven persoon. In de loop van 1791 werd Mozart daarvoor benaderd. Tijdens de componeerfase ging de gezondheid van de Oostenrijker in datzelfde jaar met rasse schreden achteruit. Eind 1791 stierf hij. Mozart had toen het intro klaar en enkele aanzetten gegeven voor volgende hoofdstukken van het Requiem. Om de opdrachtgever tegenmoet te komen, ging Mozarts weduwe Constanze op zoek naar een componist die het werk kon afmaken. Ze kwam uit bij Mozarts' oud-leerling, vriend en collega Frans Xaver Süßmayr. Hij completeerde het afgebroken compositieproject met de meerstemmige muziek. Feitelijk gezien bestaat het Requiem uit meer composities van Süßmayr dan van Mozart.


Zoals al jarenlang het geval is staat ook dit keer de Nijmeegse dirigente José Doodkorte met het dirigeerstokje voor het Boxmeerse koor. Onder haar leiding voerde het Weijerkoor de afgelopen jaren tal van bijzondere concerten uit, zoals de Krönungsmesse van Mozart, Gloria en Magnifcat van Vivaldi, cantates en Johannes Passion van Bach, Messiah van Händel en de Carmina Burano van Orff.
Vier solisten maken hun opwachting. Sopraan Nicole Fiselier komt uit Rotterdam en is ook zangpedagoge. Carina Vinke uit Den Haag neemt de alt-partijen voor haar rekening. De eerste van de twee mannelijke solisten is een Belg. De tenor Jan Van Elsacker begon zijn zangcarriére in Anwerpen. Ook de basbariton komt uit het buitenland. Hans Christian Hinz is namelijk geboren in Hamburg. Het Holland Kamer Orkest is de top van Nederland als het gaat om koorbegeleiding.
Kaarten kunnen via weijerkoor.nl worden besteld. Ze kosten 20 euro per stuk, bezoekers tot 18 jaar betalen 12,50 euro. Wie snel is met bestellen komt makkelijker vooraan te zitten. Mits er kaarten over zijn, kunnen ook op de avond zelf bij de kassa tickets worden gekocht. Het concert begint 20.00 uur, de deuren openen 19.30 uur.

Meer berichten