Orkest De 4e Hoedanigheid. Vooraan links met saxofoon Hans Maassen en daarachter Jan Stax. Cor Reijnen ontbreekt op de foto. (eigen foto)
Orkest De 4e Hoedanigheid. Vooraan links met saxofoon Hans Maassen en daarachter Jan Stax. Cor Reijnen ontbreekt op de foto. (eigen foto)

Band op muzikale wereldreis

De muzikanten van de 4e Hoedanigheid leggen op zondag 14 april een proeve van hun kunnen af in de theaterzaal van de Weijer. Volgens het affiche wordt het een muzikale wereldreis met nieuwe nummers, een kwartet, een gastband, een bijzondere zanger en ook enig theater.

door Frans de Koning

De band bestaat inmiddels dik 25 jaar en heeft zich een vaste plaats verworven in het Boxmeerse muzieklandschap. Op dit moment bestaat de band uit 15 muzikanten. Er zijn in de loop der jaren verschillende wisselingen in de bezetting geweest, maar samen met nog drie andere leden stonden Jan Stax en Hans Maassen aan de wieg van dit gezelschap. "Veel mensen weten het niet meer", vertelt Jan Stax, "maar we zijn destijds met een heel andere naam gestart. We heetten toen Gén Geheur. Eigenlijk kon ik toen nog geen enkel instrument bespelen. Tegenwoordig gaat het gelukkig beter, ik doe nu percussie."

"In het begin was onze muziek erg afgestemd op een feest als carnaval", vult Hans Maassen aan, "maar in de loop der tijd, toen ook het aantal instrumenten toenam, gingen we ons breder oriënteren en ander soort muziek maken. Je zou onze muziek wereldmuziek kunnen noemen; we spelen muziek uit Italië, Spanje, de Balkan, maar ook blues en jazz." Over een belangrijk kenmerk van het orkest zijn beide heren het roerend eens. "Wij spelen niet volgens arrangementen. Niets ligt vooraf vast, maar we komen er meestal met veel oefenen en experimenteren uit, totdat we de muziek nagenoeg uit het hoofd kunnen spelen. En dat bevordert zeker ook het contact met het publiek." Het orkest heeft een eigen stijl in de presentatie en in de aankleding. "We hebben door de jaren heen meerdere outfits gehad", vertelt Jan Stax, "maar de zwarte hoed is altijd gebleven; daar ligt dan ook de samenhang met de naamgeving, de 4e 'Hoed'-anigheid."

Mijlpalen voor het orkest waren niet alleen de optredens in het buitenland, in Ierland, Duitsland, Tsjechië en Italië, maar ook de twee cd's, die in 2005 en 2014 werden uitgebracht. Over het theatrale aspect in de voorstelling van 14 april weet Hans Maassen meer te vertellen. "We hebben de afgelopen jaren al vaker het theatrale pad betreden, zoals bij ons optreden in Tussen schuifdeuren in 2009. Nu maken we in onze voorstelling een muzikale en theatrale reis langs 12 wereldsteden. Op het affiche voor die middag staat dan ook Tour B-12 vermeld, waarbij de 'B' staat voor Boxmeer en 12 voor de wereldsteden die we aandoen. De mensen in het publiek zijn onze passagiers die op wereldreis worden meegenomen. Het is tegelijk een metafoor voor ons orkest: wij zijn onderweg. De toegang is gratis en de voorstelling begint om 14.00 uur."

Via tour-b12@ziggo.nlzijn nog enkele boardingkaarten beschikbaar.

 

Meer berichten