Het stichtingsbestuur met (vlnr) Hans en Toke Lucassen, Falco Thuis, Riek Hermans en Henk de Best. (eigen foto)
Het stichtingsbestuur met (vlnr) Hans en Toke Lucassen, Falco Thuis, Riek Hermans en Henk de Best. (eigen foto)

Titus Brandsmaplein heeft eigen site

De Stichting Gedenkteken Titus Brandsma Boxmeer zag 24 januari officieel het levenslicht bij de notaris. Ook is inmiddels de site www.titusbrandsmapleinboxmeer.nl in de lucht. Daarop is een eerste impressie te zien van het kunstwerk dat op het plein in Boxmeer ter ere van de bijzondere karmeliet komt te staan.

door onze redactie

Langzaam maar zeker vorderen de plannen voor realisatie van het kunstwerk, waarvoor de gemeente Boxmeer haar medewerking aan verleent. Hoe die medewerking er precies uit gaat zien, ook financieel, wordt 14 mei duidelijk. Dan heeft de stichting onder meer een onderhoud met burgemeester Karel van Soest. Daarbij schuift ook aan Juul Baltussen, de kunstsmid uit Westerbeek die het monument van ijzer gaat vervaardigen. Hans Lucassen, voorzitter van de Boxmeerse Brandsma-stichting, is bijzonder te spreken over het werk van Baltussen. "De stichting heeft het werk inmiddels in miniatuurvorm gezien. De kunstenaar voert nog enkele kleine aanpassingen door, waarna het wat ons betreft gemaakt kan worden."
Toch moeten er nog wat hobbeltjes genomen worden. Lucassen: "Op de eerste plaats zijn we benieuwd wat we van de burgemeester te horen krijgen. Het plein aan de Burgemeester Verkuijlstraat waar het beeld komt te staan, gaat nog helemaal op de schop. Wanneer gebeurt dat, welke materialen worden daarbij gebruikt en wat wordt de precieze plaats van het monument? Daarbij is natuurlijk het kostenplaatje nog van belang." Over dat laatste maakt Lucassen zich niet al te veel zorgen. "Er zijn al verschillende bedragen toegezegd. De reacties zijn overal erg positief. Het plan wordt breed gedragen. Er is een lijst van potentiële sponsors. We gaan er ook vanuit dat Boxmeer een bijdrage levert." Als de hobbels zijn gladgestreken, gaat Baltussen in zijn werkplaats met het beeld aan de slag.


Het stichtingsbestuur bestaat uit voorzitter Hans Lucassen, Riek Hermans, Henk de Best, Toke Lucassen en karmeliet FalcoThuis. Op dit moment is de 87-jarige Thuis nog steeds prior van de karmelieten in Boxmeer. Een functie die moeilijker voor hem wordt, omdat hij last heeft van fysieke gebreken. "Ik heb goede medebestuurders aan wie ik veel kan overlaten, dat maakt het voor mij makkelijker. Zo hoop ik het nog een tijdje te kunnen volhouden", liet hij onlangs nog in het Brabants Dagblad optekenen.

In Oss ontving Thuis kortgeleden de gemeentelijke onderscheiding Osje van Verdienste uit handen van de Osse burgemeester Wobine Buijs. Thuis woonde in Oss, was daar prior van de karmelieten, waarna hij in Rome generaal-overste werd van de orde. Thuis was onder meer actief betrokken bij de Lions in Oss, die hij in 1983 mede oprichtte. Vorig jaar nam de vooraanstaande karmeliet, die al decennia lang in Boxmeer woont (in hetzelfde klooster waar Titus Brandsma in september 1898 intrad), afscheid van de Osse club die zich onder meer inzette voor een project in Zimbabwe.

Meer berichten