De overhandiging van de cheque. (persfoto)
De overhandiging van de cheque. (persfoto)

Lidl doneert bijvriendelijke bomen aan gemeente Boxmeer

Igor Derks heeft op 13 maart namens de gemeente Boxmeer een cheque ter waarde van 5.000 euro voor bijvriendelijke bomen in ontvangst genomen. Deze donatie is afkomstig van supermarktketen Lidl die samen met haar klanten geld heeft opgehaald voor de wilde bij.

Van 16 april tot 20 mei konden klanten van Lidl hun statiegeld doneren aan de campagne Nederland Zoemt. De statiegeldactie van Lidl voor Nederland Zoemt heeft 38.806 euro opgeleverd. Lidl heeft dit bedrag verhoogt naar 50.000 euro en plant daarmee 500 bijvriendelijke bomen in Nederland. Bijvriendelijke bomen, zoals de linde of de tamme kastanje, zorgen voor een jarenlang aanbod van stuifmeel en nectar. Boxmeer is één van de tien gemeentes waar dit najaar de bomen worden geplant.

De geselecteerde gemeenten hebben eerder dit jaar het predicaat 'bijvriendelijk' ontvangen van Nederland Zoemt, doordat ze voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer en activiteiten ontplooien die goed zijn voor wilde bijen. "Boxmeer is een Nederland Zoemt gemeente omdat wij het belangrijk vinden ons in te zetten voor de bij. We zijn ontzettend blij met de donatie van alle klanten van Lidl. Met het planten van deze bomen maken we samen Boxmeer weer een stukje bijvriendelijker", aldus Derks van gemeente Boxmeer. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij.

De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij, de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Van het groente en fruit is 80 procent afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Meer berichten