Op de foto staat Coco Kersten op de derde rij van beneden precies in het midden (in de oranje trui en met het bruine haar).
Op de foto staat Coco Kersten op de derde rij van beneden precies in het midden (in de oranje trui en met het bruine haar).

Studenten trekken Noordzee op

De 24-jarige Coco Kersten, opgegroeid in Beugen, doet van 1 tot en met 7 april mee aan de Race of the Classics, Nederlands grootste studentenzeilevenement.

Kersten is momenteel bezig met mijn master Health and Society aan de Wageningen University. Dit jaar doet ze voor de eerste keer mee met de Race of de Classics (RotC). De Race of the Classics is de grootste studentenzeilwedstrijd van Nederland en onder de ongeveer 550 deelnemende studenten ook wel 'de Rees' genoemd. De wedstrijd is georganiseerd om studenten vanuit verschillende steden met een passie voor zeilen bij elkaar te brengen en om meer aandacht te vestigen op de klassieke scheepvaart.

Met 23 andere Wageningse studenten zit Kersten in Team Wageningen Universiteit. Samen strijden ze op de Noordzee tegen achttien andere teams waarbij elk team meevaart op een klassiek zeilschip. Net als vorige jaren, vaart het team dit jaar weer op het klassieke zeilschip de Oban, een haringlogger van schipper Olaf en zijn vrouw Jolanda, uit Kampen. Dit prachtige schip is gebouwd in 1905 voor de haringvangst op de Oostzee en in 1984 omgebouwd tot charterschip. Een vloot van in totaal 20 klassieke zeilschepen verzamelt zich in het weekend van 31 maart in de Rotterdamse Veerhaven. Zondag 31 maart wordt er een open dag georganiseerd, waar onder andere deze mooie schepen bekeken kunnen worden. Op maandag 1 april zal het startsein gegeven worden voor de Veerhaven, waarna we richting het open water van de Noordzee zullen vertrekken, hopelijk naar Engeland! Uiteindelijk zullen alle schepen op 7 april weer via IJmuiden naar Amsterdam varen. Hier zal uiteindelijk de winnaar van de Race of the Classics 2019 bekendgemaakt worden. Naast de klassieke zeilvaart besteedt het team ook aandacht aan een eigen koers, namelijk 'Sailing Towards Sustanability'. 

De teamleden zijn actief bezig met de voorbereidingen voor de Rees en ze willen goed gekleed en met genoeg eten op pad. Daarvoor zijn ze opzoek naar sponsoren die zich kunnen vinden in het motto duurzaamheid. Dit jaar zullen wij de hele week geen vlees meenemen aan boord om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Kersten is dit jaar een van de teamcaptains, samen met Suzanne Bruggink, Frederique Bosveld en Maud Mulder.

Kersten: "Door alle activiteiten die we nog gaan ondernemen, groeien we als team en zijn we helemaal klaar voor de week op zee. Zelf kijk ik ernaar uit om het ruime sop te kiezen en daarbij een fantastische week te beleven. Hopelijk slepen we mooie prijzen in de wacht! Graag nodigen we u uit voor de open dag op 31 maart in de Veerhaven te Rotterdam! Maar ook zien we u graag terug op onze website (www.teamwageningenuniversiteit.nl), of volg ons op Twitter, Facebook en Instagram. Geniet samen met ons van deze geweldige week!" 

Meer berichten