De bouwers van de wagen We slepen je voor het gerecht wonnen de negentiende Boxmeerse lichtjesoptocht en 2000 euro. (foto: Bas Delhij)
De bouwers van de wagen We slepen je voor het gerecht wonnen de negentiende Boxmeerse lichtjesoptocht en 2000 euro. (foto: Bas Delhij)

Verzorgde lichtjesoptocht, minder drukte

Dat de organisatie van Boksmèr Praolt & Straolt en de deelnemers aan de lichtjesoptocht elkaar steeds beter aanvoelen, werd zaterdag duidelijk. De wagens zien er afgewerkter uit, van skihutten en bierwagens is definitief afscheid genomen en met ruim vijftig wagens en groepen is het een volwassen en professionele optocht. Een regionaal vrienden- en wagenbouwcollectief dat in Haps een bouwlocatie vond, ging met de hoofdprijs strijken. De Boxmeerse lichtjesoptocht bracht dit keer minder bezoekers op de been dan voorgaande jaren.

De organisatie van de optochtcommissie van BCV de Geitenbok heeft de veelal jonge wagenbouwers en deelnemers aan de optocht steeds beter in de hand. De verlichting ziet er over het algemeen prima uit, de teksten op de wagens zijn goed leesbaar. De thema's die de wagenbouwers gebruiken zijn door de bank genomen laagdrempelig, de uitgebeelde figuren op de wagens zien er steeds professioneler uit. Kermis was zaterdag een dankbaar onderwerp. Vooral de fraaie, bijna kunstzinnige vormgeving van de wagen van Gekke Toei uit Oeffelt was een feest voor het oog. Het opschrift luidde Als je als Brabander bent gebore, klinkt carnaval als muziek in de oren.

Waren vooral in de beginjaren van Boksmèr Praolt & Straolt de vaak bonkende house met dreunende bassen een terreur voor de oren, de laatste jaren hoeft het vooral oudere publiek steeds minder met de handen tegen de oren weg te duiken als een wagen met feestende jongeren langskomt. "We krijgen daar ook steeds minder klachten over", zegt Rinie van Raaij, voorzitter van de optochtcommissie. "We blijven daar ook op hameren. Maar je hebt niet alles in de hand. Zo ook met alcohol dat in de optocht is verboden. We zien daar streng op toe. Helemaal voorkomen kan niet. De bestuurders van tractoren worden vooraf allemaal door de politie gecontroleerd." De winnaar van de eerste prijs van 2000 euro in de hoogste klasse ziet Van Raaij als een terechte keuze. De jury koos voor de wagen We slepen je voor het gerecht, een creatie die perfect was afgewerkt en vormgegeven. De wagen is gebouwd in een loods in Haps door een vriendengroep met leden uit vele dorpen. In totaal namen 51 groepen en wagens deel in Boxmeer. Uit alle Boxmeerse kernen deden een of meer deelnemers mee. Een groep uit Siebengewald maakte waarschijnlijk de meeste reiskilometers.
De Boxmeerse inbreng was mager. Een plaatselijke loopgroep vestigde als een van de weinige de aandacht op een politiek hoofdpijndossier: Hansa enquête, alles vergéte. Wijk Luneven, dat in het verleden groots uitpakte met prachtige, grote praalwagens, hield het dit keer bij een mini-uitvoering. De 25.000 toeschouwers van eerdere jaren werden bij lange na niet gehaald. "De regen voor de optocht is daar waarschijnlijk de oorzaak van", denkt Van Raaij. Vooral langs de Spoorstraat waren veel lege plekken. "Meer drukte in het laatste deel van de Steenstraat compenseerde dat deels", meent Van Raaij.

Meer berichten