Op carnavalsmaandag 4 maart barst de koningsstrijd tijdens de Metworstrennen weer los. (foto: Rob Daanen)
Op carnavalsmaandag 4 maart barst de koningsstrijd tijdens de Metworstrennen weer los. (foto: Rob Daanen)

Metworstrennen 2019: oud bloed versus jong bloed

Vereniging De Metworst houdt maandag 4 maart de traditionele Metworstrennen op het Vortums veld in Vortum Mullem.

De voorbereidingen van de meeste ruiters zijn eind 2018 gestart om er alles aan te doen om hun koningsdroom te verwezenlijken. Naar verwachting strijden dit jaar zestien ruiters om de koningstitel. Met maar liefst zes debutanten en zes halfbloeds zijn er voldoende ingrediënten die absoluut kunnen leiden tot spannende Metworstrennen 2019.

De loting van de ritten, die 's ochtends in de wei plaatsvindt, is bepalend voor wie zich na drie rondes koning van de Metworst mag noemen. De inmiddels oudgedienden Gijs Snijders (oud-koning 2018), Rens Verberkt (oud-Koning 2017), Bart de Kort, Jelle van Kempen en Roy van Eck nemen het vanuit een favorietenrol op tegen een groep van ervaren 'outsiders' en een groep van maar liefst zes debutanten. Tot de zeker niet te onderschatten 'outsiders' worden Niek Brenninkmeijer, Luuk van den Bosch, Frank van Koningsbruggen, Kenny Knuiman en Lucas de Bruin gerekend. De zes debutanten zijn Tim Hendriks, Mees Gerrits, Ryan Troost, Nick Peters, Adwin Sap en Rick van Els.

Huidige koning Gijs Snijders is bij velen favoriet vanwege zijn talent, gunstige gewicht en omvangrijke ervaring op de internationale renbanen. Maar zoals iedereen weet is bij de Metworstrennen niets te voorspellen; dat maakt het juist zo bijzonder en mooi. Voor de strijd om titel Knollenwinnaar 2019 melden zich vijf ruiters zich op het Vortums Veld. De ervaren knollenruiters Robin Verwegen (4x), Rik van Boekholt (2x) en Mitchel Lemmens (2x) gaan zich meten met de debutanten Freek van den Bosch en Patrick van Rooij.

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden. Sommigen menen zelfs dat de traditie nog zou voortkomen uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. In vroegere tijden werden door jonge vrijgezelle ruiters door middel van het rijden door de velden van de goden gepoogd de vruchtbaarheid voor het komende jaar te verkrijgen. Deze vruchtbaarheidsritten werden gehouden in het begin van de vastentijd (varnaval). Daardoor kreeg de Metworst later affiniteit met het carnaval. De jaarlijkse Metworstrennen moeten op maandag voorafgaande aan vastenavond gehouden worden op het Vortums Veld, een openbare weg tussen de kerkdorpen Sambeek en Vortum-Mullem in de gemeente Boxmeer.

Meer berichten