De aftredende vorsten Hans Jacobs, Frank van Dijk, Mark van Rhee en Patrick Dinnesen (v.l.n.r.) maken zich op voor hun laatste carnaval als vorst. (foto: Bas Delhij)
De aftredende vorsten Hans Jacobs, Frank van Dijk, Mark van Rhee en Patrick Dinnesen (v.l.n.r.) maken zich op voor hun laatste carnaval als vorst. (foto: Bas Delhij)

Carnavalsvorsten nemen afscheid

door Willem Menting

Tijdens het carnaval zijn de ogen meestal gericht op de prins en zijn hofhouding. Achter de schermen verzet de vorst van de carnavalsvereniging echter bergen vrijwilligerswerk. Hij is het vaste aanspreekpunt van de hoogheden en groeit door de jaren heen uit gezicht van de vereniging. Daarnaast heeft de vorst altijd zijn woordje klaar op het podium. Van alle carnavalsverenigingen in de gemeente Boxmeer moeten er vier op zoek naar een nieuwe vorst. Vier vorsten nemen namelijk afscheid en maken zich op voor hun laatste carnaval in de schijnwerpers. Frank van Dijk (BCV de Geitebok), Mark van Rhee (De Bliekers), Patrick Dinnesen (De Plekkers) en Hans Jacobs (De Vèrkeskôp) vertellen over hun hoogtepunten, naderende afscheid en hun zeeën van tijd na deze carnaval. "Ik heb meer tijd voor mijn gezin en kan ook weer meer gaan vissen", vertelt Van Rhee enthousiast. Alleen bij carnavalsvereniging De Bliekers uit Maashees staat een opvolger klaar.

Wisseling van de wacht bij verenigingen in Beugen, Boxmeer, Vortum-Mullem en Maashees

Boxmeer - Carnaval nadert met rasse schreden. De officiële aftrap voor de carnavalsvierders is vrijdagavond tijdens de sleuteloverdracht in Boxmeer. Nadat alle prinsen de 'sleutel van hun dorp' hebben ontvangen uit handen van burgemeester Karel van Soest barst het feest los. Voor de carnavalsprinsen is dit een eenmalige gebeurtenis. Voor de meeste vorsten is de sleuteloverdracht gesneden koek. Voor de vorsten Frank van Dijk (BCV de Geitebok), Mark van Rhee (De Bliekers), Patrick Dinnesen (De Plekkers) en Hans Jacobs (De Vèrkeskôp) was het een speciale overdracht. Zij nemen na dit seizoen afscheid als vorst. Het Boxmeers Weekblad sprak met de vier vorsten en het ging onder meer over hun naderende afscheid.

Hans Jacobs

De Vèrkeskôp

Jacobs hoort inmiddels bij het meubilair van de Beugense carnavalsvereniging. Na elf jaar als vorst en daarvoor dertien jaar in de raad van elf vindt hij het mooi geweest. "Tussendoor ben ik ook nog één jaar prins geweest, maar het is tijd om het stokje over te dragen. Ik hoor bij de oudjes. Ik zal het wel gaan missen, maar het is goed om als vereniging te verjongen. Mijn opvolger is nog niet bekend, maar dat komt zeker goed."

Als Jacobs terugkijkt geniet hij onder meer van de samenwerking met de andere vorsten in de regio. "Onderling gaat dat altijd hartstikke goed. We zien elkaar natuurlijk regelmatig en dat levert mooie avonden en middagen op." Volgend jaar laat Jacobs toch nog wel zijn gezicht zien in de regio. "Niet meer als vorst, maar als oud-prins ga ik zeker nog recepties bezoeken van andere verenigingen. Dan heb ik tenminste ook wat tijd om met mensen te praten. Daar heb ik nu meestal geen tijd voor." De Vèrkeskôp bestaat dit jaar 5x11-jaar. Een mooi moment dus voor Jacobs om afscheid te namen. "Dat valt nu toevallig samen. Ik moet wel zeggen dat ik kan terugkijken op een geweldig jubileumweekend. Daar mogen we als vereniging trots op zijn."

Patrick Dinissen

De Plekkers

Dinissen is aan zijn achtste seizoen als vorst bezig als vorst van carnavalsvereniging De Plekkers uit Vortum-Mullem. Ieder jaar is volgens Dinissen weer speciaal. Toch heeft dit seizoen een bijzonder tintje. "Het is ons eerste jaar in dorpshuis Knillus. De kerk werd vorig jaar nog verbouwd tot dorpshuis. En onze bouwpastoor Jan Brienen is nu de prins dus dat is erg bijzonder."

Zelf was Dinissen prins in 2010. Iedere prins heeft volgens hem wel wat speciaals. De een wil een oranje gilletje en de ander heeft een gepersonaliseerde boodschap gedrukt op de rug van het gilletje. "Iedere prins kleurt zijn carnaval anders in. Dat maakt het als vorst ook hartstikke leuk. Zo is het ieder jaar weer anders." Toch er ieder jaar evenementen waar Dinissen naar toe kan leven. "We hebben veel hoogtepunten als de pronkzittingen en het prinsenbal. Ook het jubileum van onze vereniging was ontzettend mooi om mee te maken." Nu Dinissen stopt, heeft hij meer tijd voor andere dingen. "Ik ben niet bang voor het zwarte gat. Ik ga het bestuur van de vereniging in en voor de nieuwe vorst wil ik nog wel als klankbord fungeren. Het is belangrijk om een goede overdracht te hebben."

De opvolger van Dinissen is nog niet bekend. "Er wordt hard aan gewerkt, maar op dit moment is het nog niet zeker."

Frank van Dijk

BCV de Geitebok

Van Dijk nam in 2007 het vorstenstokje over van Maarten Janssen. Tussendoor was Coen de Kleijn één jaar vorst, want toen liep Van Dijk voorop in de polonaise. "Ik was prins in 2017 tijdens ons jubileumjaar. Daarna nam ik het stokje graag weer over. Ik heb echt geweldige jaren gehad als vorst. Mijn kinderen zijn daardoor echt met carnaval opgegroeid en hebben het van dichtbij mee kunnen maken. Dat is geweldig."

De lijst met hoogtepunten van Van Dijk is lang. Hij is dan ook bang dat hij veel dingen gaat missen. "Alles wat ik nu meemaak als vorst is voor de laatste keer. Dat kan best moeilijke moment opleveren denk ik. Ik kijk erg uit naar de sleuteloverdracht. Dat is toch wel een hoogtepunt ieder gaar. De sleuteloverdracht sla ik volgend jaar ook zeker niet over. Ik heb inmiddels veel mensen leren kennen in de carnavalswereld dus ik kan me prima vermaken. Je komt altijd bekenden tegen." Een commissie is nog op zoek naar de opvolger van Van Dijk. "Ik wil best meedenken, maar hoe mijn rol er volgend seizoen uitziet weet ik nog niet."

Mark van Rhee

De Bliekers

Mark van Rhee is pas de vierde vorst van De Bliekers uit Maashees. Na veertien jaar draagt hij het stokje over aan vorst nummer vijf: Willem Rongen. "Tussendoor ben ik één jaar adjudant geweest, maar het is nu wel mooi geweest. Ik stop er helemaal mee. Ik ben 22 jaar bij de vereniging, dat heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar het is tijd voor de nieuwe generatie." Van Rhee krijgt onder meer tijd voor zijn gezin. Ook heeft hij meer ruimte voor zijn andere grote hobby: "Ik kan weer meer gaan karpervissen. Daarnaast ben ik ook leider bij voetbalclub Volharding. Ook dat vind ik ontzettend leuk om te doen." Van Rhee genoot onder meer van de zoektocht naar een nieuwe prins. "Het vragen van de prins is altijd spannend. Het is toch het best bewaarde geheim van het dorp. Dat zal ik wel gaan missen, maar het is goed zo."

Meer berichten