Dick Jetten van Nepomuk en cultuurwethouder Willy Hendriks-van Haren presenteren de aangekochte inktset. (Foto: Tom Oosthout)
Dick Jetten van Nepomuk en cultuurwethouder Willy Hendriks-van Haren presenteren de aangekochte inktset. (Foto: Tom Oosthout)

Antiek zilveren inkstel na zo'n 230 jaar terug in Boxmeer

In de etalage van de enige Boxmeerse edelsmid van dit moment staat sinds afgelopen donderdag een antiek zilveren inktstel van Boxmeerse makelij te pronken. Vanuit de achtergelegen smederij klinken de ingetogen geluiden van het eeuwenoude ambacht. De geschiedenis herhaalt zich, want zo'n 230 jaar geleden werd hetzelfde inktstel bij de buurman verkocht aan een gegoede burger. Het verschil tussen toen en nu, is dat het inktstel niet meer te koop is.

BOXMEER - In de passende setting van juwelier Le Blanc droeg het bestuur van de Historische Vereniging Nepomuk de schrijfset afgelopen donderdagmiddag over aan de Gemeente Boxmeer.

Burgemeester Karel van Soest, die eerder dit jaar zijn medewerking verleende aan de aankoop hiervan, nam het met zichtbare tevredenheid in ontvangst en prees de vereniging Nepomuk voor het speurwerk dat tot de aankoop leidde. De gemeente hecht belang aan het historisch erfgoed, zo zei hij, en de aanschaf van Boxmeers zilver past daar uitstekend in. Wat hem betreft mochten de bestuursleden van Nepomuk zijn mobiele nummer noteren en vaker 'aanbellen' voor dit soort mooie ontdekkingen.

Bestuurslid Patrick Peeters ontdekte afgelopen herfst het Boxmeerse zilver bij het Hilversumse veilinghuis Spengen en mobiliseerde direct het bestuur om de mogelijkheden af te wegen om het stuk eventueel naar Boxmeer te halen. Voorzitter Dick Jetten nam vervolgens direct contact op met verantwoordelijk wethouder Willy Hendriks-van Haren om deze aankoop te bespreken. Een budget was niet direct beschikbaar maar, zo vertelde Van Soest glimlachend bij de overhandiging: "Er is altijd wel ergens een potje te vinden."

En zo geschiedde ook, want in een luttel half uur werd Jetten door de wethouder teruggebeld met het akkoord om namens de gemeente Boxmeer de aankoop tot een zeker bedrag mogelijk te maken. Die haast was ook wel nodig, want de volgende dag al zou het object onder de hamer gaan.

Nepomuk wist met succes de aankoop te bezegelen, en haalde het inktstel terug naar Boxmeer.

Meer informatie op de volgende website:

www.nepomukboxmeer.nl

Meer berichten