Columniste Eefke Peeters.
Columniste Eefke Peeters.

Wat je niet weet

Ik was pas ergens waar we spraken over de dingen waarvan we weten dat we ze weten. Over de dingen waarvan we weten dat we ze niet weten. En over de dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten.

"Ik weet hoe ik moet praten", zei iemand die wist wat hij weet. "Ik weet hoe je de snelheid van geluid meet", zei een ander wetende wat hij weet. "Eefke, waarvan weet jij dat je het niet weet?" Ik dacht bij mezelf: "Wat ik hier precies doe", maar ik antwoordde braaf. "Ik weet dat ik niet weet, hoe je de snelheid van geluid meet."

Iedereen moest lachen, maar het was geen grap. Ik heb het ooit geweten, maar nu niet meer. Volgens mij zijn er mensen die een enorm brein hebben. Vergelijk het met een kasteel, met allerlei gangen en vertrekken. Zij kunnen al die ruimtes benutten om informatie op te slaan. Mijn brein is meer een chaletje. Nee, een praktisch hoekhuis! Als ik nieuwe interessante informatie heb gekregen, moet ik iets anders weggooien. De snelheid van geluid bijvoorbeeld. Deze dag was bedoeld om te beseffen wat er allemaal is in het leven, waarvan je dus niet eens weet dat je het niet weet. Superinteressant. Maar hoe weet je nu wat je niet weet dat je niet weet? Mijn hoekhuis kraakt. Terwijl de spreker verder sprak verlieten mijn gedachtes de ruimte.

Volgens mij missen we nog een deel. Het stuk waarvan je niet weet dat je het wél weet. Want dat is intuïtie, dat is gevoel. En gelukkig is mijn gevoel dan wel weer een kasteel, met balzalen vol gezelligheid, kerkers voor gevoelens die ik liever opsluit, een glazen torentje waar bijna niemand bij kan komen, en vertrekken vol met blijdschap. Ik voel dat ik liever ga opruimen en bouwen aan mijn kasteel dan aan mijn hoekhuis. Voelen is voor mij belangrijker dan weten.

In de pauze pak ik mijn telefoon en fluister: "Siri, wat is de snelheid van geluid?" Hij antwoordt: "Bij droge lucht met een temperatuur van 0 °C is dat 1194 km per uur." Ik probeer het ergens op te slaan. "Siri, fluister ik, 'wat voel ik?' Siri zwijgt even en zegt dan: 'Dat is een interessante vraag, Eefke'."

Meer berichten