Docent Niek Smeets (links) en adviseur René van  Dijk geven vorm aan het Wijkleerbedrijf. (foto: Tom Oosthout)
Docent Niek Smeets (links) en adviseur René van Dijk geven vorm aan het Wijkleerbedrijf. (foto: Tom Oosthout)

De brede inzet van het wijkleerbedrijf

Merkt u, dat u niet meer alles zelf kunt doen? Heeft u behoefte aan gezelligheid? Of kent u iemand, die hulp nodig heeft? Met dit soort vragen kunt u zich wenden tot het Wijkleerbedrijf Boxmeer.

door Frans de Koning

Het wijkleerbedrijf is een samenwerkingsproject tussen ROC-Nijmegen, locatie Boxmeer (voorheen Maasvallei), en sociale onderneming Calibris Advies. Docent dienstverlening Niek Smeets en adviseur René van Dijk leggen uit wat het Wijkleerbedrijf inhoudt. "Het is de bedoeling", zegt Niek Smeets, "dat leerlingen van niveau 2 van onze opleiding dienstverlening allerlei werkzaamheden verrichten, die passen bij hun opleiding. Zoals licht huishoudelijk werk als strijken, bed opmaken en het voorbereiden van een maaltijd, maar ook boodschappen doen, een spelletje spelen, de hond uitlaten of gewoon een wandeling samen maken of een praatje maken horen daarbij."


Het concept van het Wijkleerbedrijf is afkomstig van sociale onderneming Calibris Advies. Adviseur René van Dijk heeft het Wijkleerbedrijf in samenwerking met het ROC-Nijmegen, locatie Boxmeer, opgezet. "Het gaat hier om het enerzijds kansen bieden aan de leerlingen in het kader van werkervaring en stage", vertelt hij ,"maar tegelijk is er sprake van een win-win situatie, omdat wij op die manier mensen in de wijk kunnen helpen, die daar behoefte aan hebben. Het gaat hier altijd om informele hulpvragen, niet gelabeld aan gelden van de overheid. Het kost de mensen dan ook geen geld om mee te doen. We werken vanuit een fysieke plek in de wijk, namelijk wijkgebouw de Driewiek. We zijn nu bezig om een netwerk op te bouwen en werken samen met Sociom, Stichting Pantein, Stichting Mooiland en St. Anna. Belangrijk is het als ook de gemeente Boxmeer achter ons staat."


Vanuit zijn achtergrond als docent, heeft Smeets goed zicht op wat werken voor het Wijkleerbedrijf betekent voor de leerlingen. "Het is vaak een hele stap voor ze, " zo weet hij, "maar later reageren ze allemaal enthousiast. Op school zijn ze echt student, maar ze zijn trots op het werk, dat ze nu mogen en kunnen doen. Bij dat werk is het sociale aspect het belangrijkste, naast natuurlijk de praktische dingen die moeten gebeuren. We moeten er dan ook wel voor waken, dat het Wijkleerbedrijf niet gezien wordt als alleen maar een handige klusjesdienst. We houden altijd een intakegesprek om te zien of het voor onze leerlingen om een geschikte plek gaat. We streven ernaar dat activiteiten gezamenlijk worden gedaan. Dan ontstaat er wederkerigheid; de ouderen krijgen jongeren in huis, wat een zekere dynamiek geeft en allerlei klusjes kunnen samen gedaan worden met de student. De student kan leren van de oudere cliënt en daar zijn/haar sociale vaardigheden mee versterken."


Heeft u geen indicatie voor thuiszorg, maar wel behoefte aan een helpende hand en wilt u jongeren vooruithelpen naar hun diploma? Neem contact op met 06-51054916 of email : boxmeer@wijkleerbedrijf.nl.

Meer berichten